Sublocotenentul în retragere Balog Alexandru, din Şimleu Silvaniei, în vârstă de 96 de ani, colonelul în retragere Cranta Marin, din Zalău, de 97 de ani, sublocotenentul în retragere Mezei Victor, din Zalău, de 101 ani, şi sublocotenentul în retragere Pop Ilie din Sălăjeni, de 102 ani, sunt cei patru veterani de război din Sălaj care, alături de eroii de război trecuţi în nefiinţă, au fost omagiaţi, vineri, 28 aprilie, în cadrul unei ceremonii militare, desfăşurate în incinta cazărmii Batalionului Sprijin Logistic “Voiedov Gelu”, cu prilejul Zilei Naţionale a Veteranilor de Război.

“Devotamentul şi abnegaţia cu care militarii noştri au slujit drapelul naţional, uneori cu preţul sacrificiului suprem, au făcut ca România să fie astăzi o ţară respectată, membră a Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene. Profesionalismul, competenţa şi spiritul de camaraderie ale militarilor români sunt cunoscute şi apreciate atât în ţară, cât şi în rândul aliaţilor şi partenerilor noştri.

Avem, aşadar, datoria de a cinsti memoria eroilor neamului românesc şi de a face tot ce ne stă în putinţă pentru a păstra integritatea şi libertatea ţării noastre. (…)

Vă asigurăm, încă o dată, dragi veterani de război, de aprecierea şi respectul nostru pentru tot ceea ce aţi realizat în beneficiul statului român, sub culorile drapelului naţional, şi vă transmit urări de sănătate şi linişte sufletească alături de cei dragi”, a precizat, în alocuţiunea susţinută cu această ocazie, subprefectul judeţului Sălaj, Adriana Sabou.

În cadrul manifestării de vineri, subprefecţii Adriana Sabou şi Florin Florian au depus, din partea Instituţiei Prefectului Sălaj, o jerbă de flori la Poarta Eroilor din incinta unităţii militare, în memoria eroilor căzuţi pe câmpul de luptă.

Vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj, Cristian-Claudiu Bîrsan, a participat, de asemenea, la manifestările dedicate Zilei Veteranilor de Război din România, celebrată anual în 29 aprilie, pentru a onora și recunoaște curajul și sacrificiul celor care au luptat pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a României.

Desfășurat la cazarma Batalionului 317 Sprijin Logistic „Voievodul Gelu” din Zalău, evenimentul a inclus un ceremonial militar și religios, urmat de depuneri de coroane de flori la Poarta Eroilor din incinta cazărmii și de o întâlnire de suflet cu veteranii și urmașii acestora.

„În alte vremuri, poate că o astfel de sărbătoare s-ar fi pierdut în rutina oficială. Ne-am fi gândit preț de câteva ore la veteranii de război, apoi ne-am fi continuat activitățile cotidiene. Trăim, însă, vremuri în care ororile unui conflict armat purtat la granițele României ne fac să reconsiderăm noțiunile de erou, văduve și orfani de război, refugiați sau veterani de război. Ține de gradul de civilizație al unei societăți modul în care aceasta înțelege să-și omagieze eroii și să-și prețuiască veteranii – cei care și-au pus viața în primejdie pentru binele comun și viitorul țării”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj.

Din partea Primăriei Municipiului Zalău, la eveniment a participat viceprimarul Teodor Bălăjel, care și-a exprimat respectul și recunoștința față de eroii neamului românesc și a subliniat însemnătatea pe care o are jertfa depusă de aceștia în cucerirea Independenței de Stat a României. Din partea instituției, a depus o jerbă la Poarta Eroilor din incinta Unității.

Manifestările au fost acompaniate de Fanfara “Promenada” a Casei Municipale de Cultură Zalău.