Vești bune de la finanțiști: Scad ratele la creditele în lei

Românii care au credite în lei vor plăti rate mai mici în anul 2024. Luna din care se va aplica scăderea ratelor depinde de indicele de referință, ROBOR sau IRCC.

Ratele la creditele cu rata curentă variabilă în funcție de ROBOR s-au micșorat începând cu 1 ianuarie. Ratele la creditele cu rata curentă variabilă în funcție de IRCC vor scădea de la 1 aprilie, atunci când vor scădea și ratele creditelor ajustate în funcție de indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC).

Primii împrumutați care beneficiază de scăderea ratelor sunt cei care au credite contractate înainte de 2017, care plătesc dobânzi calculate în funcție de indicele ROBOR. Însă, ratele lunare cu adevărat mai mici vor veni după ce Banca Națională a României va reduce dobânda cheie.

Mediile ROBOR la 3 luni și 6 luni din trimestrul al patrulea din 2023 au scăzut de la 6,42 la sută (în trimestrul al treilea), la 6,31 la sută, respectiv de la 6,52 la sută la 6,39 la sută. Acestea sunt cele mai reduse valori trimestriale de după trimestrul IV a lui 2022, se arată într-o analiză a Forbes.

În cazul ROBOR, modul de aplicare și de calcul în contracte nu este unul standardizat, prin urmare și reducerile ratelor va fi diferită. Băncile sunt obligate să actualizeze trimestrial sau semestrial dobânzile variabile, pot alege să aplice valoarea dintr-o anumită zi sau media dintr-o anumită perioadă a ROBOR, ceea ce poate aduce diferențe semnificative de la bancă la bancă.

În cazul IRCC, toate creditele se actualizează la aceeași dată, cu aceeași valoare. Conform cotațiilor zilnice ale IRCC, o scădere a ratelor va fi marcată abia în luna martie. Nivelul actual, înregistrat la 5,97 la sută, va fi menținut până la finele lunii martie, conform BNR.

Prognozele indică o scădere a acestui indice începând cu al doilea trimestru, ceea ce va conduce la reduceri vizibile în ratele percepute de către utilizatori.

Când vor scădea simțitor ratele la credite

Amploarea reducerilor de dobândă este limitată de actualele dobânzi ale BNR. În condițiile în care piața este inundată de lei, dobânzile din piață efective s-au aliniat în jurul ratei la facilitatea de depozit de 6 la sută, cu 1 punct procentual sub rata cheie de 7 la sută.

Începând cu luna mai sau chiar din a doua jumătate a anului, analiștii se așteaptă ca Banca Națională a României să vină cu prima scădere a ratei cheie și, implicit, a ratei la facilitatea de depozit.

Dacă excedentul mare de lichiditate se va menține, atunci se va deschide spațiul pentru noi scăderi ale referințelor interbancare.

Astfel, pentru creditele legate de ROBOR aceste scăderi mai semnificative ar putea fi transmise în dobânzile la credite încă din trimestrul al treilea sau al patrulea al anului în curs.

În cazul IRCC, aplicarea în contracte este întârziată cu un trimestru, astfel că debitorii ar putea fi nevoiți să aștepte pentru a beneficia de scăderi mai importante ale ratelor lunare, aceasta însemnând că abia în 2025 ar scădea semnificativ ratele la creditele contractate.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *