Veste buna pentru mesterii populari din Salaj. Legea mestesugarilor traditionali, adoptata de Parlament

Salajenii recunoscuti ca fiind mestesugari traditionali vor putea primi rente viagere care nu pot fi mai mici decat salariul minim net pe tara, dar si reducerea unor taxe.

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, 24 iunie, in calitate de for decizional, cu 262 de voturi pentru, doua voturi contra si 31 de abtineri, Legea mestesugarilor traditionali din Romania.

Proiectul de lege are ca obiect reglementarea cadrului general pentru recunoasterea statutului mestesugarilor traditionali, a drepturilor si indatoririlor acestora, precum si organizarea si functionarea structurilor reprezentative ale mestesugarilor traditionali din Romania, in scopul conservarii, protejarii, transmiterii, promovarii si punerii in valoare a mestesugurilor si a culturii traditionale.

Reducerea taxelor de participare la targuri

Mestesugarii traditionali inscrisi in Registrul National al Mestesugarilor Traditionali din Romania, in scopul expunerii si/sau al comercializarii produselor mestesugaresti proprii beneficiaza de locuri centrale, special amenajate, in cadrul festivalurilor, targurilor, balciurilor si altor evenimente de profil, organizate la nivel national, regional sau local, in vederea expunerii sau a comercializarii produselor mestesugaresti proprii.
Totodata acestia beneficiaza de reducerea la jumatate a taxelor de participare la festivaluri, targuri, balciuri, targuri stradale la alei principale si alte evenimente de profil, unde isi expun si/sau isi comercializeaza produsele mestesugaresti traditionale proprii.

Rente viagere

In limitele stabilite prin bugetele proprii ale unitatilor administrativ teritorale, consiliile locale ale unitatilor administrativ-teritoriale in care domiciliaza mestesugari traditionali acorda rente viagere respectivilor mestesugari, numai daca sunt inscrisi in Registrul national al mestesugarilor traditionali din Romania sau daca detin titlul de tezaur uman viu, conform dispozitiilor legale in vigoare. (2) Renta nu poate fi mai mica decat salariul minim net pe tara si mai mare decat salariul mediu brut pe economie, calculate conform legii. (3) Renta atribuita in conditiile alin.(l) este personala, netransmisibila si inceteaza la data decesului mestesugarului traditional. Renta poate fi cumulata cu orice venituri obtinute de catre mestesugarul traditional, conform legii.

About Author

One Reply to “Veste buna pentru mesterii populari din Salaj. Legea mestesugarilor traditionali, adoptata de Parlament”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *