ianuarie 29, 2023

Ventilatoare, măști speciale și Favipiravir din partea Guvernului Ungar pentru sălăjeni

Spitalul Județean de Urgență Zalău a primit vineri o nouă donație de aparatură și medicamente din partea Guvernului Ungariei, numărându-se printre cele 20 de spitale din țară care au beneficiat de sprijin în plină criză sanitară.

Lajos Mile, consulul general al Ungariei la Cluj, alături de reprezentanții UDMR Sălaj  Seres Denes – deputat și președinte UDMR Sălaj, Sojka Atila – consilier județean și membru în Consiliul de Administrație al SJU Zalău, Nicolae Fazakas – viceprimarul Zalăului și Pop Emeric, directorul Pază Obiective și Intervenție, au fost cei care au predat lotul umanitar conducerii celei mai mari unități sanitare cu paturi din Sălaj.

Este a treia rundă de alocare de ajutoare umanitare sălăjenilor. Dacă anul trecut Guvernul Ungariei a trimis măști pentru personalul medical din spital și dezinfectanți pentru unități de învățământ din județ, de această dată au trimis trei ventilatoare necesare tratării pacienților în stare gravă în urma infectării cu SARS-CoV-2, sute de măști speciale pentru ventilație neinvazivă și 12 mii de cutii de Favipiravir, atât de necesar tratării pacienților Covid 19.

Ungaria, prietenul și vecinul care sare în ajutor

Consulul general al Ungariei, Mile Lajos, a declarat la momentul predării ajutoarelor că Ungaria este prietenul României și că, de fiecare dată când românii au avut nevoie, prietenii ungari au sărit primii în ajutor: ”Obișnuim să spunem că la necaz poți recunoaște un prieten și că cine ajută repede ajută de două ori, așa că guvernul maghiar a încercat să ajute cât mai repede. Ungaria este pregătită să ajute și considerăm că este de la sine înțeles că ne vom ajuta reciproc să trecem prin această criză cât mai repede posibil. Încercăm să ușurăm cât mai mult posibil povara asupra sistemului de sănătate românesc și sper din tot sufletul ca rata de vaccinare să se îmbunătățească și ca această situație dificilă să fie depășită cât mai curând posibil”.

De celalată parte, deputatul Sereș Deneș a ținut să mulțumească pentru faptul că aceste ajutoare au ajuns și la sălăjeni, în condițiile în care rata de infectare este una crescută în aproape tot județul, iar pacienții au nevoie de tratamente: ”În numele bunei vecinătăți și al solidarității am primit o donație din partea guvernului maghiar pentru îngrijiri medicale și tratamentul bolnavilor, ceea ce este un mare ajutor. În județul Sălaj, ca și în restul țării, rata de infecție este ridicată, în acest moment este de peste 7 la mia de locuitori, iar spitalele noastre nu pot trata pacienții decât în condiții dificile. Potrivit medicilor noștri, donația este vitală pentru pacienții din județul Sălaj, așa că mulțumim în numele sălăjenilor guvernului maghiar pentru sprijinul acordat”.

 ”Sunt bucuros și mulțumesc guvernului din Ungaria pentru că este alături de noi în aceste vremuri grele de pandemie. Prietenul la nevoie se cunoaște, iar prin această nouă donație, vecinii noștri au dovedit din nou că le pasă de noi. Orice ajutor este binevenit în aceste vremuri. Donația pe care au făcut-o Spitalului Județean este foarte binevenită, de asemenea donații beneficiind și alte spitale din țară. Sperăm ca prin acest ajutor să trecem cât mai repede peste încercările la care suntem supuși în aceasta perioadă”, a declarat pentru Graiul Sălajului și viceprimarul Nicolae Fazakas.

Spitalul Județean de Urgență, recunoscător pentru materiale și medicamente

Rodica Albert, managerul Spitalului Județean de Urgență, a mulțumit în numele medicilor și pacienților pentru donația primită: ”Le mulțumesc domnului Consul și domnului deputat pentru că au făcut posibil ca azi (vineri – n.r.) să primim această donație foarte importantă pentru Spitalul Județean și pentru toți pacienții județului. Să nu uităm că la noi se tratează și forme grave de Covid 19, iar materialele sanitare și medicamentele primite sunt pentru acești pacienți. Vă mulțumesc încă o dată că sunteți alături de noi”, a declarat managerul SJU Zalău.

Atila Sojka, consilier județean și membru în CA al unității spitalicești, spune că toate aceste donații sunt binevenite, în special ventilatoarele și măștile speciale. ”Este al doilea transport de donații din partea Guvernului Ungar care ajunge la Spitalul Județean. Anul trecut, atunci când se înregistra criza măștilor de protecție, donația Guvernului Ungar a fost de mare ajutor. Acum se întâmplă la fel. Există, din păcate, mulți pacienți sălăjeni în stare gravă și ventilatoarele primite sunt extrem de importante. Le mulțumesc și eu pe această cale domnului Consul și Guvernului Ungar pentru sprijinul acordat Spitalului Județean de Urgență”, a declarat Sojka pentru Graiul Sălajului.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut