Guvernul ar putea adopta un act normativ care sa modifice Ordonanta 1/2010, care nu mai permite reinoirea contractelor colective de munca, eliminand astfel acordarea sporurilor negociate si prevazute prin acestea, ceea ce a condus la diminuarea veniturilor bugetarilor.
Reprezentantul Blocului National Sindical (BNS), Mihaela Neacsu, a declarat miercuri, la finalul discutiilor de la Ministerul de Finante, ca reprezentantii Guvernului au recunoscut ca sunt necesare anumite masuri pentru reglementarea veniturilor diminuate in urma aplicarii Legii 330/2009 privind sistemul unitar de salarizare.
Neacsu a explicat ca specialistii au identificat formula tehnica prin care veniturile bugetarilor pot ramane la nivelul lunii decembrie 2009 , respectiv elaborarea si adoptarea de catre Guvern a unui act normativ prin care sa fie modificata Ordonanta 1/2010.
Presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, a afirmat insa ca si principiile pe care a fost elaborata Legea 330 sunt gresite si acesta este motivul pentru care s-a ajuns la diminuarea veniturilor.
„Este nevoie de o regandire a Legii 330si de o reglementare unitara a salarizarii. Legea nu poate fi aplicata. Tehnic s-au gasit solutii, dar este necesara si vointa politica”, a spus Oprescu.
Vicepresedintele Confederatiei National Sindicale „Cartel Alfa”, Liviu Apostoiu, a afirmat ca salariile bugetarilor au fost diminuate si cu 30-40 la suta in anumite cazuri, iar cea mai simpla cale de a indrepta acest lucru este modificarea Ordonantei 1/2010 care, in opinia acestuia, „a bulversa Legea 330”.
Scretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat ca desi solutiile tehnice pentru eliminarea discrepantelor aparute dupa reincadrarea personalului bugetar au fost identificate, ele vor trebui negociate la Guvern.
Mocanu a precizat ca va prezenta solutiile gasite impreuna sindicatele in intalnirea de vineri cu premierul Emil Boc.
In februarie, Valentin Mocanu afirma ca institutia va interveni punctual in cazul celor carora le-ar fi fost diminuate salariile, odata cu aplicarea legii unice, in aceste situatii fiind raspunzatori ordonatorii de credite.