februarie 6, 2023

Vedeta de 1 Decembrie la Zalau a fost publicul numeros, marcat de sentimentul patriotic

Participarea publicului la menifestarile organizate in centrul Zalaului de 1 Decembrie a fost mai numeroasa ca oricand de Ziua Nationala.

rn

Aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire i-a determinat pe salajeni sa iasa din casa sa sarbatoreasca, in ciuda temperaturii nemiloase, de minus patru grade.
Bulevardul si platoul de marmura din fata Prefecturii au fost pline la momentul paradei militare, care a inceput dupa ora 12.00, pe traseul de la magazinul Silvania pana la Perla, o frumoasa defilare de trupe si tehnica militara de la Armata, Pompieri, Politie, SRI, Ambulanta, Crucea Rosie, Jandarmerie, rezervisti.
De subliniat insa ca vedetea manifestarilor a fost publicul numeros, cetatenii mobilizati de sentimentul patriotic. Prezenta oficialilor politici si discursurile au fost in plan secund pentru multimea coplesita de emotia izvorata din dragoste de neam, de inaintasi si de tara pe care acestia ne-au lasat-o, intreaga. Bucuria celui care a trebuit sa fie si participant si observator a fost ca multimea, tineri si varstnici deopotriva, a transmis cel mai important mesaj, cel mai binevenit intr-o zi de 1 Decembrie. Acela ca ne iubim tara si sufletul ne este dedicat Romaniei.
Deschiderea festivitatilor a apartinut totusi reprezentantilor oficiali, reprezentanti ai institutiilor si ai partidelor politice, printre cei prezenti numarandu-se si varfurile UDMR, in fine o scena plina in fata Galeriilor Meses. De unde au rostit cuvantari prefectul Florin Florian si primarul Zalaului, Ionel Ciunt.

rn

Prefectul si primarul Zalaului si-au expus viziunea asupra istoriei si unitatii romanilor

rn

Prefectul si-a pus discursul pe axa timpului marcand in special trecutul si subliniind nevoia de viitor a valorilor romanesti, fara sa insiste pe prezentul care ne cam pune pe ganduri. Dar a multumit celor care s-au implicat in An Centenar la evenimentele prin care acesta a fost marcat in Salaj.
"Marcam 100 de ani de cand s-a realizat visul unitatii noastre nationale. Astazi de 1 Decembrie gandurile noastre se indreapta catre fiecare roman care a contribuit la acest deziderat si tot odata reflectam la ceea ce ar trebui sa facem pentru tara noastra, la valorile poporului nostru pe care merita sa le cinstim si sa le aparam. Nu putem uita niciodata traditiile, istoria acestei tari si tot acest testament moral pe care l-am primit de la cei care au luptat pentru ca astazi sa fim impreuna. Folosesc acest prilej pentru a multumii tuturor institutiilor implicate in activitatile dedicate Anului Centenar, desfasurata sub egida Grupului Centenar. Au fost peste 100 de evenimente la nivelul judetului nostru cu o paleta larga de optiuni pentru public, fiind implicate 23 de institutii. Ne dorim mai ales sa fi ajuns la publicul tanar, pentru ca Centenarul nu este despre ce am primit, ci despre ce dam mai departe. Vreau sa multumesc de asemenea tuturor celor care au contribuit la organizarea manifestarilor de astazi si dumneavoastra, publicului, pentru entuziasm si caldura. Este un moment emotionant pentru toti romanii, indiferent daca sunt aici sau traiesc in afara granitelor tarii. Sa ne bucuram de aceasta sarbatoare, sa ne bucuram de Romania. La multi ani tuturor romanilor, la multi ani Romania", a spus Florin Florian.  stop_coloana 
Primarul Zalaului, Ionel Ciunt, a fost putin neglijent in inceputul expunerii, adresandu-se in mod special reprezentantilor Armatei, preotilor, prefectului, presedintelui Consiliului Judetean, parlamentarilor, prietenilor, dar omitand sa se refere la multime, sufletul sarbatorii. Mesajul a fost insa de unitate nationala.
"Dragi veterani de razboi, domnilor generali ai Armatei Romane, preacucernici parinti, domnule prefect, domnule presedinte al Consiliului Judetean, domnilor parlamentari, dragi prieteni, istoria poporului roman are multe momente importante, dar cel mai maret dintre toate, si cred ca va ramane asa, este 1 Decembrie 1918 (…) Din pacate sunt astazi voci care desigur vor sa strecoare in sufletele romanilor indoiala, voci si idei care spun ca Unirea nu s-ar datora vredniciei poporului roman. As indrazni sa le amintesc acestora ca la 1 Noiembrie 1599, Voievodul nostru Mihai, dupa batalia de la |elimber, intra triumfator in Alba Iulia si doar dupa cateva luni, in Mai 1600, plamadeste aici vatra Daciei strabune. Asa s-a inchegat tara noastra, prin jertfa voievozilor si a eroilor nostri. |i pana la acest moment de bucurie si de sarbatoare, 1 Decembrie 1918, putine familii de romani au fost care sa nu fi imbracat haina de doliu avand pe cineva drag cazut pe campurile de lupta (…) As dori din tot sufletul ca Anul Centenarului si Ziua de 1 Decembrie a ficarui an sa fie pentru noi toti repere de unitate si de incredere in fortele noastre proprii, iar lucrurile care ne-au unit in urma cu 100 de ani sa ne tina impreuna pana la sfarsitul veacurilor. La multi ani tuturor, la multi ani romani, la multi ani Romania", a spus primarul Zalaului.

rn

 

rn

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut