Vechiul pod de pe strada Coposu, aproape de a fi demolat

Vechiul pod de pe strada Coposu, aproape de a fi demolat

Primăria municipiului Zalău construiește în prezent un pod nou pe strada Corneliu Coposu. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis la finele lunii trecute, iar acum se lucrează la ridicarea a două ziduri de susținere pentru dirijarea apei, canalizării și a curentului provizoriu. Odată cu finalizarea celor două ziduri, pod va fi demolat complet și se va ridica unul nou.

Construcția unui pod nou este necesară, în primul rând, pentru punerea în siguranţă a circulaţiei rutiere pe strada Corneliu Coposu, dar şi pentru finalizarea obiectivului de investiţii „Modernizare coridor integrat de mobiliate urbană, axa est-vest str. Avram lancu – Corneliu Coposu”, finanţat din fonduri europene nerambursabile.

În urma controlului ISC efectuat, s-a constatat că în documentaţia tehnică nu sunt prevăzute nici un fel de lucrări de reabilitare sau de modernizare pentru pod, deşi în teren era evident că parapeţii existenţi din beton sunt degradaţi, trotuarele au lăţime insuficientă, talveg coborât, etc. iar accesul din partea dreaptă, imediat după pod, este necorespunzător. În aceste condiţii, s-a stabilit că se impun lucrări de reabilitare a podului, deoarece, de la data elaborării documentaţiilor iniţiale şi până la momentul executării lucrărilor, la pod au apărut degradări vizibile.

În acest sens, SC Construct CDP SRL a elaborat documentaţiile tehnico-economice, faza expertiză tehnică pentru reabilitarea podului, iar în baza expertizei tehnice, podul se încadrează în clasa stării tehnice V — stare critică, deoarece prezintă degradări atât la suprastructură cât şi la infrastructură. Pentru exploatarea acestuia la parametri normali de siguranţă, nu se pot propune lucrări de reabilitare. Astfel, primăria va demola podul existent și va construi un pod nou, pe amplasamentul celui existent, în conformitate cu standardele şi normativele în vigoare.

În urma elaborării documentaţiei tehnico-economice, faza DALI, SC Construct CDP SRL – Cluj-Napoca a propus construirea unui pod dalat cu o deschidere, cu dala din grinzi prefabricate, în valoare de 3.180.982 Iei cu TVA, din care construcţii montaj 2.718.176 lei cu TVA.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *