noiembrie 29, 2022

Vechimea in munca: Dispar adeverintele de vechime pentru pensie si somaj

Persoanele fizice care vor sa ceara pensie sau somaj nu vor mai avea nevoie de adeverinte de vechime pentru a cere aceste drepturi incepand din ianuarie 2020.
Anuntul a fost postat pe Facebook de ministrul Muncii, Violeta Alexandru:
"Nu accept ca o persoana care trebuie sa primeasca, la timp, indemnizatie, pensie, ajutor de somaj sa mearga personal dupa diferite adeverinte sau sa astepte ca o institutie sa ii comunice alteia diferite informatii. Fac un prim pas de simplificare din respect pentru cetatean: toate institutiile din coordonarea Ministerului Muncii iau, pe baza unei parole de acces, datele necesare despre situatia solicitantului, direct din Revisal".
Institutiile la care face referire ministrul sunt, printre altele, Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (care gestioneaza ajutorul de somaj), Casa Nationala de Pensii Publice (care gestioneaza pensiile de stat) si Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (care gestioneaza ajutoarele sociale).
Revisal contine datele salariatilor care au muncit, muncesc si vor munci in Romania, acesta fiind introdus in anul 2011. Practic, in acel an s-a trecut de la vechile carti de munca la evidenta electronica a muncii.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *