Văru’ Săndel din Lozna, ambasador BookLand. Școala primară și grădinița Zăuan, renovate total cu 135 de mii de euro prin parteneriat public-privat

Elevii Școlii Primare și preșcolarii Grădiniței din satul Zăuan, comuna Ip, se bucură acum de condiții de învățare la cele mai bune standarde.Clădirile au fost renovate complet printr-un parteneriat public-privat încheiat între Asociația BookLand și Primăria Comunei Ip.

Asociația a atras sponsorizări de 100 de mii de euro, iar Primăria a contribuit cu 35 de mii de euro. Zeci de firme au fost sponsorii asociației și împreună au transformat radical școala și grădinița. De la acoperiș la magazii, totul s-a transformat în siguranță și frumos pentru copii și dascăli.

Ambasador al proiectului a fost cunoscutul și îndrăgitul Văru’ Săndel, loznean la origini. Lucrările au debutat în luna iulie a acestui an și au fost finalizate în doar patru luni, adică în luna octombrie. Pe lângă renovarea spațiilor, s-a avut în vedere și dotarea acestora cu cele mai moderne jocuri și jucării, cu table și tot felul de materiale didactice utile.

Nici comunitatea nu a stat deoparte. Ba dimpotrivă, a fost un sprijin real în finalizarea proiectului prin asigurarea cazării și hranei pentru muncitori, așa cum anunță Asociația BookLand.

”O venit Moș Crăciun și la Școala din Zăuan, în comuna Ip, județul Sălaj! Am avut o mare și aleasă bucurie să fiu ambasador BookLand pentru inaugurarea unei școli, pentru luarea în recepție,cum se zicea odată, a lucrărilor depă reabilitarea și modernizarea școlii. Mi-a dat Dumnezeu fericirea întâlnirii cu niște oameni tare faini, entuziaști și, mai ales, tare harnici. De la primar, la clopotar, director, educator, toți au prins cu nădejdede mâna întinsă de BookLand pentru a reface școala și pentru ca micuții de azi și maturii de mâine să se poată dezvolta și să se bucure de condiții prielnice pentrua învăța. Implicați cu tot ce a putut fiecare, părinții copiiilor au dat o mare mână de ajutor meșteșugarilor, oferind mese calde pe rândul satului, așa cum se zice la noi. Cu profesori, învățători, directori dedicați și cu un primar și un viceprimar deschiși la minte, și cu înțelepciunea oamenilor simpli și faini, proiectul acesta a ajuns la final. Ca lucrări zic, pentru că, el de abia acum începe cu adevărat“, a spus Sandu Pop, alias Văru’ Săndel, actor șI Ambasador BookLand.

Sandu Pop a petrecut câteva ore la Zăuan, în prezența celor 80 de elevi și preșcolari, timp în care a dat în mintea copiilor, așa cum îi și place, de altfel.

Dascălii și comunitatea sunt recunoscători pentru rezultatul final

Parteneriatul public-privat a demonstrat încă o dată că este extrem de util pentru viitor. Elevii au condiții moderne de învățare după un timp scurt în care s-au realizat lucrările, dascălii au condiții mai bune pentru predare, astfel că beneficiile sunt multiple. Nu mai punem la socoteală beneficiul adus întregii comunități, prin siguranța pe care dotarea și modernizarea spațiilor de învățare o transmit părinților. Iar la Zăuan, părinții, dascălii și finanțatorii au făcut o echipă pe cinste, așa cum ar trebui să se întâmple, de regulă, în fiecare comunitate locală.

„Zi de zi, Asociația BookLand demonstrează faptul că orice școală din mediul rural poate să se transforme într-o școală prietenoasă, cu nimic mai prejos față de școlile din marile orașe. Am avut încredere și am învățat să privim conceptul de educație prin ochii BookLand. Rezultatele au fost uimitoare: o școală renovată și o echipă de Oameni, care, implicându-se pentru copii, a demonstrat că parteneriatul Școală-Familie-Comunitate întemeiat în folosul educației celor mici poate fi o normalitate de acum înainte”, a declarat Olimpia Butcovan, fosta Directoare a Școlii Primare și Grădiniței Zăuan.

„Mulțumim BookLand pentru renovarea școlii noastre, astfel copiii au condiții foarte bune de învățătură. Din această experiență am învățat că nimic nu este imposibil, că numai împreună, colaborând, putem duce lucrurile până la sfârșit. Asociația BookLand investește în educație, investește în viitor!” a spus Aniko Orban, una dintre profesoarele Școlii Primare Zăuan.

„Prin BookLand s-a concretizat dorința noastră de a-i educa pe copilașii din comunitate într-un loc sigur, frumos, și modern, colorat. Vă mulțumim pentru tot ceea ce ați realizat pentru această școală și grădiniță! Ne-ași făcut o grădiniță frumoasă unde ne întâlnim zi de zi cu copiii mici și ne simțim foarte bine împreună. În această clădire minunată, noi, cadrele didactice, cu profesionalismul nostru formăm oameni minunați. Multumim, BookLand!” au transmis Andreea NAgy și Ildiko Orban, educatoarele Grădiniței Zăuan.

Lucrări ample, transformare radicală. BookLand și partenerii săi atrag copiii spre școală

„Școala Primară și Grădinița din satul Zăuan sunt astăzi așa cum și-au dorit elevii și profesorii. Atât la interior, cât și la exterior, totul arată îngrijit: pereții reparați peste care s-a aplicat tapet au fost însoțiți și de picturi murale, iar podelele au fost înlocuite cu parchet, gresie, mochetă covor PVC în sala de sport. Instalația electrică a fost schimbată, pervazuri și jaluzele au fost puse la ferestre. Elevii au și un laborator IT dotat cu calculatoare și scaune, toate donate de companiile private cu care colaborăm. În curte, primul lucru care îți atrage atenția este terenul de sport, atât de la îndemână acum copiilor. Totuși, s-au reparat magazii, s-au montat pavele, iar la intrarea principală s-a instalat o sculptură care să le reamintească elevilor de dorința noastră cea mai aprinsă: aceea că, învățând carte, să aibă parte de o viață mai bună”, a precizat președinta Asociației BookLand, Mihaela Petrovan.

Transformarea a fost susținută de Primăria Comunei Ip, care a acoperit integral costul de manoperă, pentru ca elevii să aibă parte de condiții excelente de învățătură. BookLand a avut alături și 42 de companii private: REHAU (Partenerul principal în renovarea școlii și grădiniței), Leroy Merlin, Elis Pavaje, MaxBet, SAP România, Vopseaua Oskar, UniCredit Consumer Financing, Decathlon, Turbomecanica, Majorel, Titan Machinery, Sipex, Zentiva, Zahăr Mărgăritar, ArcoMedia, LindeGaz, Asociația ”Bine Pentru Oameni”, Brico Depot, Profi, Quadral, Caparol, KSC Transport, Kronospan, OSF Digital, Masterplast, SolExpertGroup, EchipaDeTâmplărie, Sanotechnik, ArenaSystems, IndfloorGroup, Raveli, Savelectro, PortaDoors, Remat Maramureș, Star Sistem, Siniat, RTH Proconstruct, Madrugada, Policolor, Famous Roses, Consulteam Expert ATIP Design. Prin programul „Renovare școli în mediul rural”, demarat de Asociația BookLand, 80 de școli și grădinițe din satele României au fost reabilitate în perioada 2020-2023, în beneficiul a peste 15.000 de elevi anual.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *