septembrie 25, 2023

Varsta de pensionare va creste, iar posibilitatile de pensionare anticipata vor fi limitate, masuri care vor determina pe termen scurt, in urmatorii trei ani, scaderea ratei de dependenta a populatiei, conform variantei actualizate a Programului de Convergenta, editia 2008, obtinuta de MEDIAFAX. “Pe termen scurt, in urmatorii 3 ani se estimeaza scaderea ratei de dependenta avand in vedere cresterea varstei de pensionare, dar si masurile de limitare a eligibilitatii pentru pensionarea anticipata”, se arata in document.
Prognoza ratelor de dependenta indica o deterioare semnificativa pentru urmatorii ani, in sensul cresterii ponderii persoanelor in varsta de peste 65 ani in totalul populatiei apte de munca (cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 ani), de la 21% in 2008 la 65% in anul 2060.
In acelasi timp, rata totala de dependenta, reprezentand populatia sub 15 ani si peste 64 ani, ca pondere in totalul persoanelor apte de munca, ar urma sa se dubleze pe fondul imbatranirii populatiei, de la 43% in 2008 la 87% in 2060. Numarul persoanelor reprezentand forta de munca va scadea de la 9,8 milioane angajati, in 2008, la 6 milioane persoane, in 2060. “Viteza procesului de imbatranire va modifica raportul dintre populatia la varsta de pensionare si populatia activa, ceea ce va aduce schimbari majore in structura pe varsta, cu implicatii negative pentru piata muncii. Din perspectiva demografica, pe termen lung, Romania se va confrunta cu probleme majore legate de imbatranirea populatiei: speranta de viata este in crestere, tinzand catre un nivel relativ apropiat de media UE, dar rata de fertilitate este printre cele mai scazute din Uniune”, se arata in program.
Documentul, care va fi transmis Comisiei Europene, arata ca prognoza demografica elaborata de Eurostat indica pentru Romania o scadere semnificativa a populatiei, de 4,5 milioane persoane in 2060, comparativ cu anul 2008

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut