Varsolt – o comuna in plina dezvoltare, unde cetateanul este pe primul loc

Desi nu se bucura de resursele financiare pe care le au alte comune din judetul Salaj, gratie investitorilor care contribuie la bugetul local cu taxe si impozite, comuna Varsolt reuseste sa se dezvolte de la un an la altul. Strazile sunt asfaltate, cladirile de interes public sunt reabilitate sau in curs de reabilitare, apa si canalizarea sunt proiecte in derulare, introducerea gazului metan este prioritatea momentului.
Chiar si in plina pandemie, in toata comuna Varsolt se lucreaza. Investitii in derulare sunt atat in centrul de comuna cat si in localitatile Recea, Recea Mica si Verveghiu.
“Sunt un primar al tuturor, nu doar pentru cetatenii din centrul de comuna. E obligatia mea sa dezvolt, din punct de vedere economic si social, intreaga comunitate, indiferent de nationalitate sau de religie. Primarul munceste pentru binele tuturor locuitorilor comunei. Chiar daca Varsolt e centru de comuna, nu voi neglija niciodata Recea, Recea Mica si Verveghiu”, afirma Breda Lajos.

Drumuri asfaltate in toata comuna

Primarul Breda Lajos spune ca proiectul privind asfaltarea tuturor strazilor laterale din Varsolt, zona intravilana, e finalizat. In prezent se lucreaza la podete si acostamente.
O prioritate o reprezinta, considera edilul, o mai buna conectare a localitatii Verveghiu cu restul comunei. In acest sens, administratia locala a investit in amenajarea unui drum asfaltat care duce la mica asezare si coboara catre Panic. Gratie altor 10 kilometri de drum, ce vor fi construiti din fonduri europene, localitatea va fi legata si de celelalte sate ale comunei, Varsolt si Recea.
Tot la capitolul drumuri, cu fonduri europene au fost asfaltati 10 kilometri de drumuri de camp, pentru ca oamenii sa aiba acces mai usor la terenurile agricole pe care le lucreaza.
Peste raul Crasna urmeaza sa fie amenajat un pod, pe strada Siberiei, in Varsolt, pentru a usura circulatia carutelor si a impiedica, totodata, iesirea acestora de drumul national.

Apa si canalizare in toate satele

Pentru un grad de confort mai ridicat, la Verveghiu e absolut necesar ca oamenii sa aiba acces la apa, e de parere primarul Breda Lajos. In localitate urmeaza sa fie introdusa in scurt timp apa potabila. “Chiar daca localitatea este la o distanta mare de retea, aici este nevoie de apa si vom gasi solutia potrivita, probabil cu ajutorul unor hidranti”, spune edilul.
La Varsolt, Recea si Recea Mica este gata proiectul privind canalizarea, statia de epurare urmand sa fie pusa in functiune in curand. Localitatea Recea va fi legata la statia din Panic, iar Recea Mica la Varsolt, a explicat primarul. Investitia are o valoare de aproximativ 1.800.000 lei.

Se introduce gaz metan in comuna

Comuna Varsolt a fost primtre primele din Salaj care si-a manifestat interesul privind aducerea gazului metan in toate satele apartinatoare, imediat ce legea a permis demararea unor astfel de solicitari.
Dosarul a fost intocmit si depus deja la Ministerul Dezvoltarii si, tinand cont ca teava de gaz trece la aproximativ trei sute de metri pe langa comuna, locuitorii din Varsolt s-ar putea numara printre primii care vor beneficia de aceasta facilitate.

Sediu modern pentru scoala, dispensar si primarie

In cel mult o luna de zile, primaria Varsolt va functiona intr-o cladire reabilitata, moderna si in conformitate cu cerintele europene. Sediul va fi mult mai incapator decat inainte, va fi compartimentat si va avea ghisee pentru diferite servicii.
Proiectul de reabilitare a cladirii primariei e finantat prin PNDL si are o valoare de aproximativ 1.200.000 lei.
Momentan, administratia locala isi desfasoara activitatea in incinta unitatii de invatamant din centrul de comuna, insa spatiul va fi in curand eliberat si vor incepe lucrarile de modernizare si pentru Scoala Gimnaziala I-IV Varsolt. Costurile, in valoare de circa 800.000 de lei, sunt suportate tot prin PNDL. Exista deja mai multe firme care s-au aratat interesate sa preia lucrarea, in zilele urmatoare urmand sa fie decis castigatorul.
Dispensarul uman va intra si el intr-un amplu proces de modernizare si reabilitare. Prin Programul National de Dezvoltare Locala s-au alocat in acest sens in jur de 750.000 de lei. Obiectul de investitii a fost scos deja la licitatie, trei firme si-au anuntat pana acum intentia de a se ocupa de lucrare, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa fie desemnat si castigatorul.
Reabilitata si extinsa va fi si gradinita. Aceasta devine gradinita cu program prelungit, asa ca unitatea va fi dotata si cu paturi, pe langa celelalte lucruri necesare.

Proiecte pentru tineri

Comuna Varsolt se va putea mandri, in curand, cu o sala de sport moderna. Lucrarile sunt finalizte in proportie de 85 la suta, acestea fiind intarziate de pandemia de coronavirus, care nu a permis constructorului sa poata aduce din strainatate materialele necesare.
De la AFIR, administratia locala a obtinut fonduri pentru amenajarea unui teren de fotbal pentru tinerii din comuna, dar si pentru dotarea Centrului de zi din comuna cu mobilier, calculatoare si toate cele necesare bunei desfasurari a activitatilor.
Tot pentru tineri, in curtea interioara a primariei se va construi un bloc ANL, cu 32 de apartamente. Proiectul tehnic aferent acestei investitii este deja in derulare, constructia efectiva urmand sa inceapa in viitorul apropiat. 60 de cereri au fost deja depuse de tinerii din comuna dornici sa beneficieze de aceste locuinte.

About Author

5 Replies to “Varsolt – o comuna in plina dezvoltare, unde cetateanul este pe primul loc”

  1. Am zis acum 5 ani ca Varsolt intrece Pericei. O concurenta binevenita intre cele doua comune, cu oameni harnici si gospodari. Sunt roman get – beget, sa nu avem discutii aiurea. Felicitari primarilor si celor doua comunitati!

  2. Eu in alt sat, am gazul la 100 m pe strada principala. Acuma am facut demersuri cu alti vecini sa ne aducem pe banii nostrii conducta pana la casa. Satul are gaz pe 50% suprafata , pe ulitele in care cineva din primarie locuieste in acele zone. Restul asteapta cu avansuri platite de 20 ani. La intrebarea cand aduceti gazul si la noi raspunsul este invariabil- nu sunt bani . Asa ca Varsolc va astepta inca mult si bine.Spor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *