decembrie 1, 2022

Valeria Peter Predescu a decedat in urma unui stop cardio-respirator

Interpreta de muzica populara Valeria Peter Predescu a incetat din viata, luni noapte, in urma unui stop cardio-respirator, incercarile medicilor de a o resuscita fiind zadarnice. Valeria Peter Predescu, in varsta de 62 de ani, a suferit un stop cardio-respirator la domiciliul sau din Bistrita, ea fiind diagnosticata inca de la varsta de 40 de ani cu probleme de inima. O echipa de medici de la Serviciul Judetean de Ambulanta a incercat, in zadar, sa o resusciteze timp de aproape 40 de minute.
Medicul Andreea Chiuzan, de la Serviciul Judetean de Ambulanta Bistrita-Nasaud, a declarat ca nu s-a mai putut face nimic, echipajul fiind nevoit sa constate decesul interpretei, care a fost confirmat si de catre purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Bistrita-Nasaud, Claudia Creta.
Valeria Peter Predescu a fost una dintre cele mai cunoscute si apreciate interprete de folclor din Transilvania. Ea s-a nascut pe meleaguri nasaudene, in satul Telciu, de pe Valea Salautei. A inceput sa cante in 1972, iar primele inregistrari le-a facut la Radio Cluj cu redactorul si culegatorul de folclor Dumitru Vartic.
In 1973, a realizat inregistrari la Radiodifuziunea Romana cu orchestra Radio dirijata de George Vancu, iar in anul urmator a sustinut prima etapa a Concursului “Floarea din gradina”, trei ani mai tarziu castigand acest concurs cu maximum de punctaj. In 1974, i-a aparut primul disc la Electrecord. In total, a inregistrat 61 de albume (casete, discuri, compact discuri) cu muzica populara si mai multe albume cu pricesne si colinde.
A fost primita in randul membrilor Academiei Artelor Traditionale de la Sibiu in 1995, iar pentru anul 1994 a primit Premiul Ethnos pentru activitatea de culegatoare si interpreta a folclorului nasaudean. Valeria Peter Predescu detinea si titlul de cetatean de onoare al comunei Lesu.
La alegerile din toamna anului trecut, Valeria Peter Predescu a candidat, din partea PNG, in colegiul nr. 2 Senat, care include si orasul Nasaud si Valea Salautei, zona natala a cantaretei.
In septembrie 2007, Nicolae Predescu, fiul interpretei de muzica populara, a fost arestat in baza unui mandat european emis de autoritatile germane, acuzat ca ar fi condus o grupare criminala internationala numita “Garda” si care ar fi savarsit 31 de jafuri armate pe teritoriul Germaniei. El a fost eliberat sapte luni mai tarziu. Potrivit medicilor, acest fapt a constituit motiv de suparare pentru interpreta, care i-au agravat starea de sanatate.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *