Valeria Peter Predescu a decedat in urma unui stop cardio-respirator

Interpreta de muzica populara Valeria Peter Predescu a incetat din viata, luni noapte, in urma unui stop cardio-respirator, incercarile medicilor de a o resuscita fiind zadarnice. Valeria Peter Predescu, in varsta de 62 de ani, a suferit un stop cardio-respirator la domiciliul sau din Bistrita, ea fiind diagnosticata inca de la varsta de 40 de ani cu probleme de inima. O echipa de medici de la Serviciul Judetean de Ambulanta a incercat, in zadar, sa o resusciteze timp de aproape 40 de minute.
Medicul Andreea Chiuzan, de la Serviciul Judetean de Ambulanta Bistrita-Nasaud, a declarat ca nu s-a mai putut face nimic, echipajul fiind nevoit sa constate decesul interpretei, care a fost confirmat si de catre purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Bistrita-Nasaud, Claudia Creta.
Valeria Peter Predescu a fost una dintre cele mai cunoscute si apreciate interprete de folclor din Transilvania. Ea s-a nascut pe meleaguri nasaudene, in satul Telciu, de pe Valea Salautei. A inceput sa cante in 1972, iar primele inregistrari le-a facut la Radio Cluj cu redactorul si culegatorul de folclor Dumitru Vartic.
In 1973, a realizat inregistrari la Radiodifuziunea Romana cu orchestra Radio dirijata de George Vancu, iar in anul urmator a sustinut prima etapa a Concursului “Floarea din gradina”, trei ani mai tarziu castigand acest concurs cu maximum de punctaj. In 1974, i-a aparut primul disc la Electrecord. In total, a inregistrat 61 de albume (casete, discuri, compact discuri) cu muzica populara si mai multe albume cu pricesne si colinde.
A fost primita in randul membrilor Academiei Artelor Traditionale de la Sibiu in 1995, iar pentru anul 1994 a primit Premiul Ethnos pentru activitatea de culegatoare si interpreta a folclorului nasaudean. Valeria Peter Predescu detinea si titlul de cetatean de onoare al comunei Lesu.
La alegerile din toamna anului trecut, Valeria Peter Predescu a candidat, din partea PNG, in colegiul nr. 2 Senat, care include si orasul Nasaud si Valea Salautei, zona natala a cantaretei.
In septembrie 2007, Nicolae Predescu, fiul interpretei de muzica populara, a fost arestat in baza unui mandat european emis de autoritatile germane, acuzat ca ar fi condus o grupare criminala internationala numita “Garda” si care ar fi savarsit 31 de jafuri armate pe teritoriul Germaniei. El a fost eliberat sapte luni mai tarziu. Potrivit medicilor, acest fapt a constituit motiv de suparare pentru interpreta, care i-au agravat starea de sanatate.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *