septembrie 30, 2022

Vaccinare – Care e diferența între doza 3 suplimentară și doza 3 de rapel?

Pe pagina oficială a Platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, autoritățile explică diferențele dintre doza 3 suplimentară și doza 3 de rapel (booster).

Doza 3 – suplimentară este pentru persoanele sever imunodeprimate, se poate administra la minim 28 de zile de la doza 2, dar este nevoie de recomandare medicală.

În cazul persoanelor sever imunocompromise, cu vârsta peste 12 ani, se poate administra o doză suplimentară (doza 3) ca parte a schemei de vaccinare primară, după un interval de minim 28 de zile și până la 4 luni de la doza 2. Doza suplimentară se administrează doar în baza recomandării medicului curant, specialist sau medicului de familie care are în monitorizare pacientul. Pentru vaccinul Comirnaty (Pfizer BioNTech), schema de vaccinare primară, care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 21 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2. Pentru vaccinul Spikevax (Moderna), schema de vaccinare primară, care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 28 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.

Cât privește programarea la vaccinare, persoanele sever imunocompromise, eligibile pentru o schemă de vaccinare primară cu 3 doze, care se adresează pentru prima oară la vaccinare, se pot prezenta la centrul de vaccinare, fie direct, fie cu programare prealabilă în platforma națională de programare a vaccinării. Persoanele sever imunocompromise, eligibile pentru o schemă de vaccinare primară cu 3 doze, care se află în curs de efectuare a schemei de vaccinare la data aprobării prezentei instrucțiuni, își vor completa schema cu cele trei doze, în baza recomandării de la medicul curant sau medicul de familie. Recomandarea medicală de administrare a unei scheme de vaccinare primară cu 3 doze va fi reținută de medicul vaccinator, în copie, la fișa de triaj medical a persoanei care se prezintă la vaccinare.

Sunt considerate persoane sever imunocompromise: pacienții oncologici (tumori maligne solide și hematologice) în tratament activ (chimioterapie, radioterapie, terapie moleculară/biologică și alți agenți biologici care sunt clasificați ca imunosupresori sau imunomodulatori); pacienții oncologici în stadii avansate de boală, cu sau fără tratament activ anterior (radioterapie, chimioterapie, terapie moleculara, terapie imunosupresoare); pacienții post-transplant de organe solide cu sau fără tratament imunosupresor; pacienții cu transplant de celule stem hematopoetice cu sau fără tratament imunosupresor; pacienții cu imunodeficiențe severe cauzate de imunodeficiențe primare, congenitale (ex: sindromul DiGeorge, Sindrom Wiskott-Aldrich, etc) și dobândite, respectiv pacienții cu infecție HIV în orice stadiu, fără tratament sau în stadiu de SIDA (CD4<200 mmc), cu sau fără tratament antiretroviral. Tot în această categorie intră imunodeficiența secundară cauzată de administrarea unui tratament imunosupresor – Radioterapie; Chimioterapie: agenții chimioterapici pentru cancer sunt clasificații ca imunosupresori severi; Terapii biologice (moleculare, celulare): anticorpi monoclonali, anticorpi bispecifici, CAR-T (Chimeric Antigen Receptor T), blocanți TNF, etc; tratament cu cortizon și cu produse derivate administrate sistemic: tratament activ cu doze mari (> 20 mg prednison sau echivalentul pe zi când se administrează mai mult de 2 săptămâni); alte terapii cu efecte imunosupresoare (ex: remisive sintetice convenționale, remisive sintetice țintite).

Doza 3 – rapel (booster) este pentru toate persoanele, se poate administra la minim 180 de zile de la doza 2 și nu este nevoie de o recomandare medicală.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.