Vaccinul Rotarix, care se administreaza sugarilor si este folosit si in Romania, a fost deja interzis in SUA, iar specialistii europeni analizeaza varianta interzicerii lui si in cadrul UE.
Conform Agentiei Europene a Medicamentului, a fost confirmata existenta unui virus de tip porcin in componenta vaccinului antidiareic Rotarix, informeaza Antena 3.
In SUA, Agentia pentru Alimente si Medicamente a decis suspendarea folosirii vaccinului pe o perioada de sase pana la opt saptamani, pentru a analiza riscurile administrarii tratamentului.
Acest virus insa, nu a cauzat, pana acum, probleme medicale nici oamenilor si nici animalelor. Vaccinul, produs de GlaxoSmithKline, a fost aprobat in Uniunea Europeana in februarie 2006. Compania neaga insa acuzatiile si spune ca cei care isi administreaza vaccinul nu se supun niciunui pericol.
Rotarix este un vaccin administrat pe cale orala, disponibil in doua variante: pulbere sau lichid. Medicamentul se utilizeaza la sugari incepand de la varsta de sase saptamani pentru a-i proteja impotriva gastroenteritei, cauzata de rotavirus.
In Romania el nu este pe lista vaccinurilor abligatorii, insa se poate achizitiona fara reteta din farmacii, pretul lui nefiind, insa, foarte accesibil.