Criza nu a motivat hotelierii romani sa mai taie din tarifele de doua ori mai mari fata de cele practicate pe litoralul bulgaresc sau grecesc. Afla care sunt cele mai avantajoase sejururi de trei stele in topul destinatiilor preferate de turistii romani in 2010, dar si de ce hotelierii romani „invita ” turistii sa-si petreaca vacanta in strainatate.
Am comparat oferte pentru vacanta de vara pe litoralul romanesc, grecesc si bulgaresc, de pe portalul turistic viaRomania.eu. Am ales unitati de trei stele. Perioada relativ la care s-au facut comparatiile este a doua jumatate a lunii iulie.
Litoralul romanesc
O innoptare la un hotel de 3 stele din Mamaia, in intervalul 16 iulie-20 august costa 201 lei. In consecinta, un sejur de 7 nopti intr-o unitate de 3 stele ajunge la 1.410 lei (344 euro). Tariful include cazare si mic dejun.
O noapte la un hotel de 3 stele din Eforie Nord se ridica la 167 de lei, in intervalul 16 iulie-21 august. Prin urmare, un sejur de 7 nopti ajunge la 1.169 lei (285 euro). Tariful include cazare, mic dejun si cina.
O innoptare la un hotel de 3 stele din Venus costa 64 euro. Asta inseamna ca un sejur de 7 nopti ajunge la 448 de euro. Tariful include cazare in camera dubla all inclusive.Tariful e valabil in intervalul 16 iulie-28 august.
Bulgaria
O innoptare intr-un hotel de 3 stele all inclusive din Balcic costa 30 euro (cu peste 50% mai mult fata de oferta all inclusive pentru Venus). Un sejur de 7 nopti ajunge astfel la 210 euro (pe perioada 12 iulie-15 august).
O noapte in Balcic la un hotel de 3 stele ajunge la 21 euro. Astfel ca un sejur de 7 nopti se ridica la 147 euro (6 iulie-25 august).
Un sejur de 7 nopti in statiunea Sunny Beach ajunge la 173 euro (intre 15 iulie-15 august). Daca veti cumpara pachetul pana la 30 aprilie, veti avea o reducere de 20% la acest tarif.
In statiunea Nisipurile de Aur, un sejur de 7 nopti costa 190 de euro (intre 11 iulie-18 august). La acest tarif se fac reduceri de 15%, daca veti cumpara pachetul pana pe 30 aprilie.
Grecia
Un sejur de 7 nopti in statiunea Paralia Katerini ajunge la 169 euro (7 nopti la un hotel de 3 stele). Fara mese sau transport.
Un sejur cu transportul inclus in aceeasi statiune va costa 179 de euro. Tariful este valabil in intervalul 16-25 iulie, daca rezervati pachetul acum. Pretul acopera cazare in camera dubla dintr-un hotel de 3 stele si transport cu autocarul.
Un sejur de 7 nopti in statiunea greceasca Limenas ajunge la 159 de euro. Tariful este valabil pentru intervalul 15-22 iulie si include cazare la o pensiune de 3 stele, fara mese.
De ce practica hotelierii romani tarife de doua ori mai mari decat in Bulgaria?
Raspunsul vizeaza trei directii importante: gradul de ocupare in salturi de pe litoralul romanesc, infrastructura si costurile foarte mari suportate de hotelieri.
„Nu se investeste in infrastructura si din acest motiv cele mai multe statiuni se inchid de la sfarsitul toamnei pana la inceputul verii! Rezultatul este ca sezonul pe litoralul romanesc este de doua luni, iar oamenii care locuiesc in zona trebuie sa traiasca 12 luni. Costurile sunt mari in Romania: de la taxe si impozite, la energie si carburanti”, a declarat pentru MONEY.ro Dan Anghelescu, membru in Consiliul Director din cadrul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).
Mai mult, statiunile de pe litoralul romanesc nu sunt gandite ca resorturi, cu alte cuvinte, in afara de cazare si masa, nu ofera optiuni integrate de petrecere a vacantei. Astfel de activitati conexe (de leisure) ar putea constitui o sursa de venit suplimentara relativ constanta, pentru ca ar putea „acoperi” si perioada de extrasezon.
„Nu exista alternative de castig din alte surse: excursii optionale, animatie, sporturi de apa”, explica Dan Anghelescu.