Utilaje și mii de tone de materiale, pregătite să deszăpezească drumurile naționale care străbat Sălajul

Sezonul de iarnă a debutat și primii fulgi de zăpadă au căzut deja în câteva zone din Sălaj.

63 de utilaje de deszăpezire dotate cu peste 4.000 de tone de sare sunt pregătite să intervină pentru asigurarea unui carosabil curat în această iarnă numai pe drumurile naționale care străbat Sălajul, după cum arată datele oferite de purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj, Ancuța Pop.

Secția de Drumuri Naționale (SDN) Zalău va acționa pe raza județului Sălaj cu 12 utilaje proprii și 41 de utilaje închiriate. Pentru că zăpada și-a făcut simțită prezența pe unele drumuri naționale (de exemplu DN 1H Zalău-Aleșd sau pe DN 1F/E81 Zalău – Cluj), s-a emis ordin de intrare în bază pentru 17 dintre cele 41 de utilaje închiriate. Adică utilajul și șoferul aferent sunt gata să intervină pe sectorul de drum alocat de conducerea SDN prin planul de intervenție oricând și la orice oră.

Prin planul operativ de iarnă al DRDP Cluj, Sălajul are alocate 4.351 de tone de sare. SDN Zalău deține la ora actuală un stoc de 1.707 tone de sare (aproape 1.000 de tone rămase de iarna trecută și 725 de tone aduse acum), aprovizionarea fiind încă în desfășurare.

”Stocurile de material antiderapant – sare și clorură de calciu – sunt în completare și sunt asigurate pentru toate secțiile din subordinea DRDP Cluj – Cluj, Oradea, Bistrița, Alba, Baia Mare, Satu Mare, Zalău și Secția Autostrăzi. În total, pentru activitatea de deszăpezire, DRDP Cluj dispune de 126 de utilaje proprii și 494 de utilaje închiriate în baza acordurilor cadru sau a contractelor subsecvente semnate.
La această dată, activitatea de deszăpezire este asigurată de utilajele proprii din dotare și utilajele pentru care s-au emis ordine de intrare în baze (200 de utilaje). În funcție de evoluția fenomenelor meteorologice se vor emite ordine de intrare în baze pentru diferența de utilaje.
Au fost aprobate în planul operativ de iarnă 55.473 de tone de sare și 365 tone de clorură de calciu.
În momentul de față, furnizarea de sare este în desfășurare, până în data de 20.11.2023 fiind furnizată cantitatea de 13.100 de tone sare. Stocul la data de 21.11.2023 este de 21.700 tone. DRDP Cluj mai are în stoc 285 de tone de clorură de calciu”, a precizat, pentru Graiul Sălajului, Ancuța Pop, purtător de cuvânt al DRDP Cluj.

Pentru porțiunea din Autostrada A3, Nușfalău – Suplacu de Barcău, este asigurată intervenția cu șase utilaje închiriate. Deja s-a emis ordin de intrare în bază pentru 2 utilaje și s-a făcut aprovizionarea cu 125 de tone de sare. În total, pentru acest sector de autostradă sunt prevăzute în planul de iarnă 450 de tone de sare, aprovizionarea fiind în desfășurare.

Și Primăria Zalău are cu ce să intervină

Pentru străzile din municipiul Zalău, inclusiv Ortelec și Stâna, municipalitatea a pregătit 300 tone de sare, 250 de tone de clorură de calciu și 220 de tone de nisip. Aceste materiale se află deja în depozitele Societății Citadin, firma din subordinea Primăriei care va asigura deszăpezirea străzilor din Zalău, după cum a precizat, pentru Graiul Sălajului, Diana Breban, purtător de cuvânt al Primăriei.

Totodată, Citadin e pregătit să intervină cu 20 de utilaje de diferite tipuri – răspânditor de material antiderapant cu lamă, răspânditor de material antiderapant auto pentru intervenție manuală cu material antiderapant, buldoexcavator, tractor cu lamă, autogreder, încărcător frontal și ATV cu lamă.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *