USR și Forța Dreptei au depus, în 13 septembrie, o moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

„Sunt multe motive pentru care am ajuns la acest strigăt de disperare care este moțiunea simplă depusă astăzi, începând cu incapacitatea lui Alexandru Rafila de a gestiona Planul Național de Redresare și Reziliență, acest mare proiect de țară, fie că vorbim de reforme, fie că vorbim de investiții. Erau prinse în PNRR de la caravane medicale mobile la dotarea cabinetelor medicilor de familie și a ambulatoriilor, o rețea de centre de îngrijire pentru vârstnici. Absolut toate investițiile din zona prespitalicească sunt în întârziere. Principalul responsabil pentru acest lucru, dar și pentru tăierea finanțării pentru cele șase spitale, este Alexandru Rafila”, declară Adrian Wiener, deputat USR și medic.

Ministrul Sănătății este acuzat că „a făcut țăndări Planul Național de Combatere a Cancerului” și că a dat dovadă de nepăsare „prin refuzul de a elabora, timp de aproape doi ani, normele de aplicare a legii <Stop nosocomiale!>”.

„Pentru Planul Național de Combatere a Cancerului trebuia să fie normele gata în iulie, nu au fost. Nici astăzi nu avem gata circuitul pacientului oncologic în România, nu avem prevenție și nici depistare precoce. În schimb, avem crize ale medicamentelor, ale citostaticelor, avem pacienți care au ajuns să-și cumpere morfină și cea mai mică rată de supraviețuire a pacientului oncologic. Orice întâziere și orice lucru nefăcut de ministrul Rafila se traduce în vieți pierdute”, adaugă Adrian Wiener.

Ministrul PSD este criticat și pentru faptul că a renunțat la banii din PNRR destinați construirii unor spitale. „Guvernul a pierdut 740 de milioane de euro din PNRR, destinați construcției și modernizării de spitale”, acuză Forța Dreptei.