Dacă PDL va iniţia demersurile pentru formarea celor opt judeţe mamut, PNL şi PSD vor organiza un referendum cu scopul de a-i intreba pe locuitorii Sălajului dacă doresc desfiinţarea judeţului.
Uniunea Social Liberală a trecut la un contraatac prin care ar putea să stopeze regionalizarea propusă de Traian Băsescu. Copreşedinţii Uniunii Social Liberale, Victor Ponta şi Crin Antonescu au semnat decizia USL privind demararea procesului de organizare a referendumurilor judeţene pentru consultarea cetăţenilor cu privire la intenţia de desfiinţare a judeţelor, a declarat ieri purtătorul de cuvant al Departamentelor PSD, senatorul Olguţa Vasilescu. „USL recomandă ca următoarea intrebare să fie pusă cetăţenilor: «Sunteţi de acord cu intenţia preşedintelui Romaniei, domnul Traian Băsescu, de a desfiinţa judeţul dumneavoastră?» – la care să se răspundă prin da sau nu”, a spus Olguţa Vasilescu, citată de Agerpres. Potrivit acesteia, proiectul de hotărare a fost redactat şi transmis preşedinţilor de consilii judeţene şi consilierilor judeţeni ai USL pentru a putea fi introdus pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de Consiliu Judeţean.
Social-liberalii pot bloca regionalizarea
In situaţia in care judeţele vor organiza referendumuri locale, conform legislaţiei actuale aceste referendumuri sunt obligatorii, cu toate că premierul Boc şi PDL ignoră legea şi au luat in calcul chiar asumarea răspunderii pe legea regionalizării. Spre deosebire de un referendum cu privire la probleme de inte-res naţional promovat de preşedintele ţării, al cărui rezultat nu este obligatoriu, ci are caracter consultativ, rezul-tatul referendumului local este obligatoriu. Ce spune legea referitor la referendumul judeţean: „Problemele supuse referendumului local se stabilesc de consiliile locale sau judeţene, după caz, la propunerea primarului, respectiv a preşedintelui Consiliului Judeţean, sau a unei treimi a consilierilor locali, res-pectiv a consilierilor judeţeni”. In situaţia in care liderii UDMR se ţin de cuvant şi vor organiza referendumuri in judeţe controlate de Uniune, acestea vor fi: Harghita şi Covasna, iar in Bihor, Cluj, Mureş, Satu Mare şi Sălaj, unde impreună cu USL deţin o majoritate zdrobitoare, de asemenea se pot organiza referendumuri. In alte 24 de judeţe ale ţării PNL şi PSD deţin majoritatea in Consiliul Judeţean.
Tiberiu Marc va iniţia referendumul la primul pas al Guvernului
Contactat de reporterul Graiul Sălajului, Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălja, spune că „in momentul in care Guvernul va face un pas pentru regionalizarea cu opt super-judeţe, evident se va organiza un referendum pentru a-i consulta pe sălăjeni să vedem dacă-şi doresc desfiinţarea judeţului”. Intrebarea propusă de USL: „Sunteţi de acord cu intenţia preşedintelui Romaniei, domnul Traian Băsescu, de a desfiinţa judeţul dumnea-voastră?” este in opinia lui Marc o intrebare simplă, care se poate regăsi pe buletinele de vot ale referendumului.
Boc nu doreşte un referendum
Primul ministru Emil Boc speră să scape de obligaţia unui referendum naţional inainte de a trece la reorganizarea administrativă. Acesta a spus că viitoarele judeţe mari, propuse prin reorganizarea administrativă, vor putea fi denumite de noile consilii judeţene alese in urma alege-rilor din luna iunie 2012. „Propunerea pe care o supun dezbaterii este următoarea: nu trebuie Bucureştiul, după părerea mea, să stabilească cum se va numi judeţul care va cuprinde cinci judeţe existente astăzi in regiunea de nord-vest, şi mă refer aici la Cluj, Bihor, Maramureş, Bistriţa şi Sălaj. Anul viitor, in iunie, vor avea loc alegeri pentru Consiliul Judeţean nou-creat dacă reuşim această reformă administrativă şi după ce se alege noul Consiliu Judeţean mai mare pe aceste cinci judeţe actuale, el se adună şi stabileşte denumirea judeţului respectiv”, a precizat premierul Boc.