octombrie 1, 2023

Urzicile – focul vindecător al naturii

2

Banala urzică, planta care se găsește cu ușurință primăvara, este folosită de sute de ani ca și plantă medicinală, având multiple efecte benefice pentru organism. Pe cât este de accesibilă urzica (o găsim lângă toate gardurile, în grădini, în fânețe, pe lângă ape, în păduri), pe atât este de bogată în minerale și vitamine. Fie că este consumată sub formă de ingredient pentru mâncare, fie că este consumată ca și ceai sau folosită sub formă de tinctură, urzica este un aliat de nădejde pentru sănătatea noastră. Planta de urzică mai este numită și “focul vindecător”, deoarece înțeapă și dă senzația de arsură, în contact cu pielea.

Urzicile sunt unele dintre cele mai bogate plante în substanțe benefice, uimitoare asupra organismului uman. Potrivit specialiștilor, acestea sunt, în primul rând, o sursă excelentă de proteine, fier și minerale și din acest motiv consumul lor este recomandat oricui. Ajută la detoxifierea organismului, luptă cu anemia, sporesc energia, au proprietăți analgezice, sunt bogate în fier și magneziu și luptă împotriva bacteriilor. Conțin un număr mare de aminoacizi, sunt bogate în vitaminele B2, K și C, precum și betacaroten.

Datorită conținutului crescut de fier și magneziu, urzicile reprezintă o terapie excelentă și ieftină pentru anemie. Celor care suferă de această afecțiune specialiștii le recomandă o cură de ceai de urzici, timp de o lună de zile. Planta are nu doar proprietăți antianemice, ci și hemostatice și remineralizante. Consumul de urzici ajută la întărirea sistemului imunitar.

Printre bolile pe care consumul de urzici le poate ameliora se numără și diabetul. Urzicile au proprietatea de a scădea glicemia și totodată de a preveni agravarea bolii. Alergiile și afecțiunile cardiovasculare sunt alte boli în care se poate folosi tratamentul adjuvant cu urzici. De asemenea, tensiunea arterială și tahicardiile pot fi ținute sub control cu ceai sau tinctură de urzică.

Urzicile au și proprietăți antiinflamatoare. Medicii recomandă consumul ceaiului de urzică pentru persoanele care suferă de artrită. Frunzele plantei, fierte și amestecate sub forma unei paste, pot reduce durerile în artrita reumatoidală sau gută, dacă cataplasmele sunt aplicate pe locurile dureroase. Compresele cu ceai de urzici mai ajută și la cicatrizarea rănilor.

Planta de urzică regenerează organismul. Se spune că urzicile fac parte din categoria plantelor care “schimbă sângele”, împrospătându-l prin oxigenare. Consumate primăvara, după o iarnă în care organismul uman a fost privat de cele mai multe dintre substanțele nutritive importante pentru sănătate, urzicile fac minuni. În cura de detoxifiere cu urzici, acestea pot fi folosite sub diverse forme: mâncare de urzici, ciorbă, supă cremă sau ceai și tinctură.

Ceaiul de urzică este considerat a fi tonic și este indicat atât femeilor, cât și bărbaților. Crește concentrația de testosteron în mod natural, și acest lucru duce implicit la creșterea vitalității în cazul bărbaților. Stimulează, de asemenea, lactația și este recomandat în cazul recuperării energiei după naștere. Ceaiul de urzici este recomandat ca tonic pentru femeile tinere, aflate în perioada de debut a menstruației, dar și pentru cele în vârstă, aflate la menopauză.

Și în cosmetică urzicile sunt folosite din vechime pentru îngrijirea podoabei capilare. Nu degeaba șamponul cu urzică este unul dintre cele mai vândute și mai cunoscute pe piață. Urzicile sunt recomandate ca și tratament împotriva mătreții și căderii părului. Pentru o fiertură miraculoasă pentru părul tău, pune aproximativ 1,5 kg de frunze de urzici într-o oală de 5 litri plină cu apă rece și fierbe compoziția. Cu acest amestec, se recomandă spălarea și limpezirea părului de aproximativ 3 ori pe săptămână.

2 thoughts on “Urzicile – focul vindecător al naturii

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut