noiembrie 27, 2022

Urmariti online de parinti, elevii CNSB, nevoiti sa renunte la chiulit

O initiativa unica in judet si rarisima chiar si la nivel national le-a venit de hac chiulangiilor de la Colegiul National “Simion Barnutiu” (CNSB) din |imleu Silvaniei. Este vorba despre o aplicatie informatica prin care situatia scolara a fiecarui elev de aici, adica toate notele si absentele, sunt puse in format electronic si pot fi accesate, online, de parinti. Aplicatia a fost conceputa de Sorina Haiduc, profesoara de matematica in cadrul colegiului, si si-a dovedit imediat eficienta.
Cum functioneaza aplicatia?
Potrivit Sorinei Haiduc, aplicatia reda situatia scolara a elevilor exact ca in catalog, adica structurata pe discipline, in rubrica rezervata fiecareia fiind trecute notele, absentele (motivate – colorate in verde sau nemotivate – in rosu), precum si data la care au fost obtinute acestea. Informatiile sunt actualizate saptamanal cu notele si absentele obtinute in ultimele cinci zile de scoala.
Un parinte poate accesa doar informatiile referitoare la propriul sau copil (fiecare primind o parola in acest sens) si nu poate modifica nimic in aplicatie. Conform initiatoarei acestei aplicatii, zilnic acceseaza catalogul online in medie 15 parinti, numarul acestora crescand la 30 – 40 in perioadele de la sfarsitul semestrelor sau anului scolar.
Chiulitul, redus la jumatate
Dupa cum cu satisfactie ne declara chiar directorul CNSB, Teodor Crisan, principalul beneficiu al folosirii acestei aplicatii este cresterea semnificativa a frecventei elevilor la ore. “Sunt clase in care numarul de absente s-a redus la jumatate”, a subliniat Crisan, apreciind ca succesul acestei initiative la Simleu ar trebui sa determine si alte unitati de invatamant sa ia exemplu. Directorul CNSB a avertizat, insa, ca pentru asta este nevoie de foarte multa munca, pentru fiecare elev trebuind introduse, in medie, aproximativ 1.000 de note si absente pe an scolar. Prin urmare, in cazul colegiului din Simleu, la cei 689 de elevi ai sai, se introduc, anual, aproximativ 689.000 de date.
Beneficiile nu se opresc, insa, aici. Fiind transpus in format electronic, catalogul online permite realizarea cu usurinta a unor analize (pe baza unor grafice si diagrame) referitoare la evolutia/regresul elevului (progresul scolar) in timp, dar si o evaluare mai facila a prestatiei cadrelor didactice. Conform explicatiilor primite de la Sorina Haiduc, se poate vedea cu usurinta daca exista o… predispozitie a elevilor de a chiuli doar de la anumiti profesori sau daca evaluarea la clasa s-a facut suficient de ritmic.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *