septembrie 30, 2022

Urmărire ca-n filme: Șoferul, după gratii; un pasager împușcat luptă să trăiască

Un tânăr de 21 de ani este internat la un spital din Cluj și a suferit o intervenție chirurgicală de urgență după ce, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a fost împușcat de un polițist de la Biroul Rutier Sălaj. Tânărul era pasager într-un autoturism condus de un ”prieten” de-al său, un bărbat băut bine, care nu deținea permis de conducere valabil și, pe deasupra, conducea o mașină neînmatriculată, cu numere false de înmatriculare. Polițiștii au încercat să-l oprească încă din Zalău, în urma unui apel la 112, însă șoferul a gonit pe drumul spre Cehu Silvaniei, punând în pericol viața celor doi pasageri din mașină. Și nu numai, conform filmului evenimentului descris de Sindicatul Europol.

S-au tras zeci de focuri de avertisment de către polițiști în încercarea acestora de a-l opri pe șoferul fugar de răspunderea legală și care, pe lângă faptul că nu a oprit la semnalele acustice și luminoase, a pus vieți în pericol. Mai multe echipaje de poliție, atât de la ordine publică, cât și de la Rutieră, au încercat să prevină o tragedie prin prinderea șoferului inconștient.

Abia într-o pădure spre Cehu Silvaniei s-a reușit oprirea șoferului pentru care, potrivit filmului evenimentului, nici măcar faptul că prietenul său de pe bancheta din spate fusese nimerit de un glonț nu a reprezentat un motiv întemeiat să oprească, pentru a i se acorda acestuia îngrijiri medicale, punându-i viața și mai mult în pericol. Pentru aceste aspecte, procurorii îl acuză de tentativă la omor calificat.

Totul s-a petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 3.00. În cele din urmă, șoferul a fost prins, iar tânărul rănit a ajuns la UPU Zalău.

De aici, tânărul a fost transferat la Cluj, unde a fost suspus unei intervenții chirurgicale. Cazul a fost preluat, așa cum informa în cursul zilei de sâmbătă Biroul de presă al IPJ Sălaj, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Șoferul a fost reținut pentru 24 ore, iar procurorul de caz a solicitat judecătorilor Tribunalului Sălaj admiterea propunerii de arestare preventivă pentru 30 de zile. Magistrații au decis.

Cinci infracțiuni, inclusiv tentativă la omor calificat

Propunerea de arestare preventivă pe numele inculpatului P.C.F. a fost solicitată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj în cursul zilei de sâmbătă, 13 august. Completul a pronunțat decizia sâmbătă seara, la ora 22.40, în prezența șoferului inculpat, și au decis că bărbatul va rămâne în arest preventiv până în 11 septembrie, inclusiv.

Acesta este acuzat de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat/neînregistrat, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu nr. fals de înmatriculare/înregistrare, tentativă la omor calificat.

În acest timp, pasagerul din mașina sa se luptă pentru viață pe patul de spital.

”Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj în dosarul de urmărire penală nr. 582/P/2022 cu privire la inculpatul P.C.F. cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de: conducerea unui vehicul fără permis de conducere, faptă prevăzută de art. 335 alin. (1) Cod penal, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, faptă prevăzută de art. 336 alin. (1) Cod penal, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat/neînregistrat, faptă prevăzută de art. 334 alin. (1) Cod penal, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu nr. fals de înmatriculare/înregistrare, faptă prevăzută de art. 334 alin. (2) Cod penal, tentativă la omor calificat, faptă prevăzută de art. 32 alin. (1) Cod penal, raportat la art. 188 alin. (1), art. 189 alin. (1) lit. c) Cod penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. (1) şi (2) Cod penal. În baza art.226 raportat la art. 202 alin.1, 3 şi 4 lit. e) şi art. 223 alin. 2 Cod procedură penală dispune arestarea preventivă a inculpatului P.C.F. pentru săvârşirea infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere prev. art. 335 alin. (1) Cod penal, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, prev. de art. 336 alin. (1) Cod penal, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu nr. fals de înmatriculare/înregistrare, prev. de art. 334 alin. (2) Cod penal, tentativă la omor calificat, faptă prevăzută de art. 32 alin. (1) Cod penal, raportat la art. 188 alin. (1), art. 189 alin. (1) lit. c) Cod penal, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 13 august 2022 până la data de 11 septembrie 2022 inclusiv. În baza art. 230 Cod procedură penală, dispune emiterea mandatului de arestare preventivă. În baza art.272 alin. 2 Cod procedură penală rap. la art. 5 alin.1 lit. l şi alin. 3 din Protocolul 14511/14.02.2019 încheiat de MJ cu UNBR, dispune avansarea sumei de 626 lei din fondul Ministerului Justiţiei către Baroul Sălaj reprezentând onorariul apărătorului din oficiu, av. M.M. pentru asistenţa juridică din oficiu asigurată inculpatului P.C.F. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru inculpat şi de la comunicare pentru procuror. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 13 august 2022, ora 22.40, în prezenţa inculpatului”, se arată în decizia Tribunalului Sălaj.

Europol a descris cu lux de amănunte firul acțiunii polițiștilor

Imediat după apariția în presă a informației că un polițist a împușcat un tânăr ”societatea online” s-a divizat. Evident că o parte a decis să lovească în instituția Poliției. Cealaltă parte, chiar majoritară, s- poziționat împotriva șoferului, luând apărarea polițistului.

Ceea ce știm sigur este că acel șofer putea ucide pe oricine îi ieșea în cale. Chiar și pe prietenii săi care au riscat urcând în mașina acestuia, mai ales că s-a constatat că avea o alcoolemie de 0,83 mg/l alcool în aerul respirat. Iar în drumul lui de la Zalău spre Cehu putea ieși oricine: un tată, o mamă, copiii noștri, fratele sau sora cuiva…

Redăm, integral, povestea Sindicatului Europol:

”Zeci de focuri de armă la Sălaj pentru oprirea unui inconștient la volan

În cursul acestei nopți (vineri spre sâmbătă – n.red.), după ce polițiștii au primit un apel prin 112 în care se reclama faptul că un autoturism circulă haotic de pe o banda pe alta pe un bulevard din Zalău, toate echipajele s-au mobilizat pentru identificarea șoferului.

La scurt timp, autoturismul a fost reperat de un echipaj de ordine publică, iar la semnalele polițiștilor șoferul a accelerat, și-a continuat drumul, chiar cu riscul de a-i lovi pe polițiști.

Imediat după, un alt echipaj rutier a format un baraj în încercarea de a-l opri. Și de această dată, unul dintre polițiști a fost nevoit să sară în scuar pentru a nu fi luat pe capotă.

Din acest moment, și după ce deja exista confirmarea că autoturismul are aplicate plăcuțe cu numere de înmatriculare false, au fost anunțate și echipajele din județ pentru a oferi sprijin.

Au urmat zeci de kilometri de goană prin localitățile din județ, cu foarte multe momente critice, în care șoferul fugar ce rula cu viteză era pe punctul să producă mai multe accidente grave, punând în pericol atât pe ceilalți șoferi și pietoni.

În tentativele disperate de a-l opri, unul dintre echipaje a încercat să depășească autoturismul și să îl determine să oprească în siguranță, dar șoferul fugar a virat de mai multe ori stânga, pentru a scoate autospeciala de poliție în afara carosabilului.

În final, polițiștii au fost nevoiți să folosească armamentul din dotare și au tras peste 25 de cartușe în aer pentru a-l soma să oprească, iar apoi văzând că își continuă goana periculoasă ultimele cartușe le-au tras spre roțile autoturismului, fără ca șoferul să dea semne că se conformează.

După ce a văzut că are mai multe echipaje pe urmele sale, șoferul fugar a ieșit de pe carosabil și a intrat într-o pădure, pe un drum foarte accidentat. Chiar dacă pe moment i-au pierdut urma, datorită mobilizării exemplare a polițiștilor, au găsit autoturismul abandonat și l-au identificat la scurt timp pe șofer care a fugit.

Motivul acestei goane dramatice l-a reprezentant alcoolemia de 0,83 mg/alcool în aerul expirat, faptul că nu deținea permis de conducere, că a condus un autoturism neînmatriculat și că a condus un autoturism cu numere false. Pe parcursul urmăririi însă, pentru faptul că și-a expus cei doi prieteni, care erau pe bancheta din spate, riscului de a fi împușcați s-a reținut și infracțiunea de tentativă la omor. Iar pentru că a încercat să îi ia pe capotă pe polițiștii care i-au efectuat semnalele de oprire, se impune și reținerea infracțiunii de ultraj.

Apreciem intervenția promptă și implicarea de care au dat dovadă colegii noștri ca să oprească o tragedie pe care acest șofer inconștient putea să o genereze, având în vedere starea psiho-fizică în care se afla, dar și faptul că era capabil de orice pentru a scăpa de poliție.

Drept dovadă, unul dintre prietenii lui, a ajuns să fie rănit de un glonț în timpul urmăririi, lucru pe care șoferul și l-a asumat în momentul în care nu doar că a urcat băut la volan, dar a și refuzat să oprească preț de mai mulți kilometri când a fost somat prin cartușele trase în aer de polițiști”, au transmis reprezentanții Sindicatului Europol.

5 thoughts on “Urmărire ca-n filme: Șoferul, după gratii; un pasager împușcat luptă să trăiască

  1. Foarte ciudata intamplarea!
    Pasagerul impuscat a fost(banuiesc ca nu din pura intamplare) “la locul si timpul nepotrivit”.
    Intrebarea este: cum a reusit un pusti de 21 de ani, cu alcoolemia de 0,83, cu o masina normala (nu se spune ce marca e, dar nu pare masina de raliu),fara permis de conducere(si presupunem, fara foarte multa experienta in conducere) sa scape de politie? De ce s-au tras 25 de focuri de avertisment in aer (daca circula haotic pe bulevard, era clar ca e baut/drogat – si zgomotul impuscaturilor nu te trezeste din anumite stari ) si doar ultimele spre masina(nu spre roti, pasagerul a fost impuscat in spate prin luneta masinii), masina continuindu-si drumul si scapand in padure ?! Politistii salajeni nu par a fi pregatiti pentru asemenea situatii…..

  2. Cam pompos comunicatul sindicatului…….”Apreciem intervenția promptă și implicarea de care au dat dovadă colegii noștri ca să oprească o tragedie pe care acest șofer inconștient putea să o genereze…”……tragedia reala este ca politistii au impuscat un om “nevinovat”…..cat priveste interventia prompta…era bine daca era si “eficienta”, adica sa reuseasca sa-l opreasca …fara victime

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.