Desi autorizarea ii costa in jur de 1.200 de lei, atelierele de dezmembrari si service-urile auto prefera sa riste amenzi ce ajung la 20.000 de lei. Unii au platit deja chiar si patru amenzi si tot nu s-au conformat
Mai putin de o treime din cele 200 de service-urile auto din judetul Salaj respecta legea. Aceasta este concluzia la care au ajuns inspectorii de control ai Registrului Auto Roman (RAR), care controleaza, in aceasta saptamana, la sange atelierele de reparatii auto, magazinele de piese pentru masini, precum si firmele de dezmembrari. Sase echipe de inspectori din Bucuresti, Cluj-Napoca, Oradea, Timisoara, Arad, Turnu-Severin si Sibiu au fost angrenate in aceasta actiune anuala.
Ieri, in a treia zi a controlului, inspectorii au trecut pragul a trei societati din Salaj, insoti de presa locala. Toate cele trei firme au mai fost verificate si acum un an, in cadrul unui control similar, si sanctionate din cauza neregulilor identificate. Cu toate acestea, patronii nu s-au sinchisit sa intre in legalitate nici pana in prezent.
Mai intai, inspectorii din cadrul Departamentului Supraveghere Piata (DSP) al RAR au „poposit” la SC Gaspar Auto-Serv SRL din Pericei, care detine atat un service, cat si un magazin de piese auto. La controlul de acum doi ani, pentru ca nu detinea autorizatie, firma s-a ales doar cu un avertisment. In 2008, aceeasi neregula a atras o amenda de 2.000 de lei. „Cum nici in acest an nu a intrat in legalitate si, mai mult, in cadrul magazinul de piese auto se comercializau produse neomologate international ori fara certificare RAR, patronul risca o amenda de 6.000 de lei. Mai mult, activitatea atelierului auto a fost suspendata pana la remedierea problemelor”, a declarat Benone-Nicolae Bejan, seful DSP zona 4.
Nici firma de dezmembrari Auto VIP SRL din Panic nu detinea autorizatie emisa de RAR pentru activitatea derulata. La controlul de anul trecut, agentul economic s-a ales doar cu un avertisment, pe care l-a ignorat, insa. Ca urmare, se va alege cu o amenda de cel putin 2.000 de lei.
La o aruncatura de bat de RAR, un alt service auto functioneaza fara documente legale. Societatea Aszodi Serv Auto Zalau a fost „prinsa” si anul trecut cu nereguli din acest punct de vedere, fapt ce a atrs o amenda de 2.200 de lei. „Intre timp si-au schimbat locatia, au imbunatatit in mod evident conditiile de lucru, dar au omis sa se autorizeze. Pentru ca nu s-au conformat dupa prima amenda, acum vor primi o sanctiune mai mare, iaractivitatea va fi suspendata”, a precizat Laviniu Bondor, inspector DSP Oradea.
Recidivistii, in vizor
Pe parcursul a trei zile, inspectorii RAR au controlat 54 de operatori economici ce desfasoara activitati din domeniul reparatiilor de vehicule rutiere, cu precadere cei in cazul carora au fost identificate nereguli in anii anteriori. Au fost amendate 24 de service-uri, mai mult de jumatate dintre ele alegandu-se si cu activitatea suspendata, si patru magazine de piese auto. Valoarea totala a amenzilor se ridica la 45.000 de lei.