13 la sută din sălăjeni suferă de hipertensiune arterială. Numai anul trecut s-au inregistrat 3.500 de cazuri noi.
Ieri, intre orele 10,00 şi 14,00, zălăuanii prezenţi pe platoul din faţa Prefecturii şi-au putut testa gratuit tensiunea arterială. Evenimentul a fost organizat de Direcţia de Sănătate Publică Sălaj, in colaborare cu voluntarii Crucea Roşie Sălaj şi studenţii Şcolii Postliceale Sanitare Zalău, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Impotriva Hipertensiunii Arteriale. Scopul acţiunii este acela de a obişnui populaţia să-şi verifice frecvent tensiunea pentru a depista şi trata la timp hipertensiunea arterială (HTA).
Peste 500 de persoane şi-au verificat ieri tensiunea şi au primit informaţii de la voluntari privind simptomele HTA şi obiceiurile nesănătoase la care ar trebui să renunţe pentru a preveni apariţia bolii. Potrivit unui comunicat al DSP Sălaj, HTA se manifestă prin creşterea pe o durată mai mare de timp a valorilor tensionale sistolice şi/sau diastolice peste 140 mmHg şi respectiv 90 mmHG la adult, iar la diabetici valori crescute peste 135/85 mmHg. In stadiile mai avansate ale bolii pot apărea simptome precum astenie psihică, irascibilitate, insomnie, dureri de cap, ameţeli, vajaieli in urechi, tulburări de vedere, palpitaţii, lipsă acută de aer etc. Odată diagnosticată boala, pacientul trebuie să urmeze permanent tratamentul recomandat de medic. Pentru a preveni apariţia bolii, se recomandă un mod de viaţă sănătos, fără fumat, o alimentaţie scăzută de sare mai puţine mezeluri, scăderea in greutate la persoanele cu surplus ponderal, evitarea sedentarismului şi a stresului psihic.
Conform statisticilor furnizate de DSP Sălaj, la finele anului 2010, in judeţul nostru erau in evidenţele medicilor de familie 31.809 bolnavi hipertensivi, din care aproape 3.500 diagnosticaţi doar in 2010.