In Salaj, aproape 30 la suta din populatie sunt pensionari, 10 la suta sunt someri si bugetari, iar 26 la suta sunt beneficiari de ajutor social. Platitori de taxe si impozite sunt doar 20 la suta, stiut fiind ca doar un salajean din cinci are un loc de munca. Asta in conditiile in care salajenii au un salariu cu o patrime mai mic decat media pe tara. Cat de eficient economic poate fi Salajul?
In secolul XXI sunt multi romani care traiesc din ajutoarele sociale primite de la stat. Numai in Salaj, din peste 242.000 de locuitori, 62.634 sunt beneficiari ai ajutoarelor sociale. Marcel Cozma, directorul coordonator al Agentiei Judetene de Prestatii Sociale (AJPS) Salaj spune ca dintre acestia sunt care primesc nu una, ci mai multe forme de ajutor. Insa cei mai multi sunt copiii care primesc lunar alocatia de stat in valoare de 42 de lei, mai exact 48.926. Peste 10.000 de familii sunt beneficiari ai alocatiilor familiale com-plementare si ale celor monoparentale. Celelalte prestatii sunt indemnizatii pentru cresterea copilului, indemnizatii pentru copiii cu handicap, alocatii de plasament etc.
In acelasi timp, doar circa 50.000 de salajeni au un loc de munca si cotizeaza la bugetul asigurarilor sociale de stat. Adica unu din cinci. Acestia ii tin in spate si pe asistatii social, si pe cei aproximativ 72.000 de pensionari, 9.000 de someri si 14.800 de bugetari. Iar salariul mediu lunar obtinut de salajeni este mai mic cu 25 la suta comparativ cu media pe tara, potrivit datelor primite la la Directia Judeteana de Statistica. Pentru toate prestatiile sociale, agentia plateste, in medie, aproximativ 5.200.000 de lei lunar, deci intr-un an sunt peste 62.000.000 de lei cheltuiti numai pentru prestatii. Sunt 25 de tipuri de ajutoare care se acorda lunar si sase care se acorda o singura data, cum ar fi trusoul pentru nou-nascuti, alocatia pentru nou-nascuti sau sprijinul financiar la constituirea casatoriei.
Directorul AJPS Salaj spune ca numarul salajenilor asistati nu a crescut de la inceputul anului, s-a mentinut constant, insa se asteapta sa fie mai multi beneficiari ai alocatiilor complementare si monoparentale in perioada urmatoare deoarece acestea se acorda in functie de veniturile familiei. Asta pentru ca multi salajeni si-au pierdut locul de munca in ultimele luni, iar veniturile lor s-au diminuat foarte mult.