noiembrie 30, 2022

Unu din doi copii nu promoveaza fie examenul de Evaluare nationala, fie examenul de Bacalaureat

O analiza facuta de Ziarul Financiar aduce in prim plan o problema foarte grava pentru societate care isi are radacinile intr-un sistem de invatamant care nu da rezultate. Efectele se vor resimti puternic pe piata muncii si, in final, in standardul de viata.
În 2013, dintr-o populatie de circa 200.000 de copii care ar fi trebuit sa fie în clasa a VIII-a, numai 123.000 au promovat examenul de evaluare nationala în prima faza. Restul nu au trecut acest prag din diverse motive (fie nu erau înscrisi la scoala, fie nu s-au prezentat la examen, fie nu l-au promovat).
Anul acesta, adica patru ani mai târziu, copiii care au promovat Evaluarea Nationala, adica 61,5 la suta din totalul de 200.000, sunt absolventi ai ciclului liceal. Rata de promovare a Bacalaureatului este anul acesta de 71,4 la suta. Ceea ce ar insemna ca din cei 123.000 de elevi promovati la Evaluarea nationala in 2013 au promovat anul acesta si Bacalaureatul doar 87.822.
Rezulta ca din cei 200.000 de copii de a VIII-a in 2013, peste 112.000 fie nu au promovat Evaluarea nationala (77.000 de copii), fie nu au promovat Bacalaureatul (35.000 de copii).
Prin urmare, mai bine de jumatate din copiii unei generatii nu reusesc sa treaca fie de examenul de la finalul clasei a VIII-a, fie de examenul maturitatii la finalul clasei a XII-a.

Peste patru ani vom avea cu 11.000 mai putini
absolventi cu Bacalaureat decat anul acesta

Anul acesta, numai 108.000 de absolventi de clasa a VIII-a au reusit sa ia o nota de peste 5 la evaluarea nationala, dintr-un total de aproape 150.000 de copii înscrisi la acest examen (desi populatia în vârsta de 15 ani din România e mai mare), mai arata Ziarul Financiar. Daca rata de promovare la Bacalaureat ar fi peste patru ani ca cea de anul acesta, din cei 108.000 care au promovat acum Evaluarea nationala vor lua si Bacalaureatul doar 77.000 de absolventi ai clasei a XII-a, cu aproape 11.000 mai putini decat in acest an.
Tinerii resimt neajunsurile din invatamant cand se angajeaza. Cu cât nivelul de scolarizare este mai scazut, cu atât nivelul de salarizare al viitorilor angajati va fi mai redus, iar gasirea unui loc de munca va fi mai dificila. De altfel, statisticile preluate de ZF arata ca peste 82 la suta dintre cei 380.000 de someri înregistrati în evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca din România sunt fara studii sau cu nivel de instruire primar, gimnazial si profesional.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *