Unitatile de invatamant preuniversitar de stat vor fi finantate pe baza standardelor de cost

Unitatile de invatamant preuniversitar de stat, finantate din bugetele locale, vor primi fonduri pe baza standardelor de cost pe elev/prescolar/an, pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani, a decis Guvernul in sedinta de miercuri.
Standardele de cost vor fi stabilite prin aplicarea unor coeficienti de diferentiere pentru fiecare nivel de invatamant, filiera, profil, specializare sau domeniu, in functie de numarul de elevi, de limba de predare, de alti indicatori specifici de invatamant, si tinand cont daca unitatea de invatamant se afla in mediul urban sau rural.
Punctul de reper decis de Guvern a fost invatamantul gimnazial din mediul urban, pentru care coeficientul este 1 si pentru care a fost stabilit standardul de cost/elev la 2.857 lei.
Pentru invatamantul in limbile minoritatilor se aplica coeficienti suplimentari la stabilirea standardelor de cost. Prin aplicarea acestor coeficienti, standardele de cost cresc sau scad in functie de criteriile mai sus mentionate. Tot in domeniul educatiei, Executivul a decis diferentierea pe zone geografice si localitati a indemnizatiei ce se acorda personalului didactic calificat de predare.
Diferentierea pe zone si localitati izolate va fi de maximum 20% si va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *