Unii romani si-ar putea pierde slujbele in urmatoarele luni, dar este rolul Guvernului sa rezolve situatia si sa arate incredere, pe fondul revenirii cresterii economice in acest an, a declarat, marti, la Bucuresti, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn.

„Guvernul Romaniei trebuie sa fie increzator si sa spuna: Am avut o scadere economica de 7% in 2009 si acum ne asteptam la o crestere in 2010”, a afirmat Strauss-Kahn.

Pe de alta parte, seful FMI a aratat ca, in urmatoarele luni, respectiv aprilie-mai, „unii romani ar putea sa-si mai piarda slujbele, insa ramane misiunea Guvernului de a rezolva aceasta situatie”.

Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), rata somajul in luna februarie a acestui an a continuat sa creasca, ajungand la 8,3%, fata de 8,1% in luna precedenta si 5,3% in februarie 2009.

Intrebat daca este posibil ca Romania sa obtina doua derogari de la tinta privind arieratele, Strauss-Kahn a raspuns ca statul a facut progrese, dar de obicei reducerea acestora necesita timp.

„Arieratele din sectorul public vor fi reduse, a fost facut deja progres in acest domeniu, insa judecata (la evaluarea acordului – n.r) a fost ca acest lucru necesita timp”, a precizat seful FMI.

Strauss-Kahn a tinut marti un discurs in fata studentilor de la Academia de Studii Economice din Bucuresti.

Dominique Strauss-Kahn se afla in Romania intr-o vizita de o zi, in cadrul unui turneu in Europa. El este insotit de directorul Departamentului European al FMI, Marek Bella, de seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, si de alti oficiali.