Zeci de persoane, care detin functii de conducere in structurile parlamentare, beneficiaza de venituri peste nivelul indemnizatiei unui senator, deputat, chiar a sefului statului, intre acestea numarandu-se fosti parlamentari sau functionari aflati in organismele Legislativului inca din anii ’90, potrivit Newsin.
Potrivit declaratiilor de avere completate de functionarii publici parlamentari, peste 40 de persoane au beneficat anii trecuti de salarii mai mari decat un parlamentar de rand. Daca actualul presedinte al Senatului, Mircea Geoana, a declarat in 2008 venituri anuale din indemnizatie de 53.433 de lei, premierul si fostul presedinte al Senatului, Nicolae Vacaroiu de cate 62.075 de lei, iar sefului statului 67.097 de lei, sunt functionari publici parlamentari care au castigat mai mult. In topul directorilor si a sefilor din Parlament cu salarii consistente se afla, Constanta Calinoiu (sef Departamentul Legislativ din Senat), cu un venit anual declarat , in iunie 2008, de 96.494 lei. Calinoiu este angajat al Senatului din 1991, fiind initial sefa Departamentului Administrativ. Pe locul doi se afla Madalina Ozana Ududoiu, director general al Centrului International de Conferinte(CIC), aflat in subordinea Camerei Deputatilor, cu 93.589 de lei. Topul continua cu directorul Directiei Administrative din Camera, Manole Araiman (85.674 de lei), directorul pentru Relatii Bilaterale, Luminita Iordanescu(85.500 de lei) si directorul Departamentului Economic-Financiar, Alexandra Oprea (81.109 de lei).
De asemenea, in cazul Senatului, figureaza seful Departamentului Economic, Adriana Iliescu (80.000 de lei) si directorul din cadrul Departamentului Legislativ, Mihaela Ciochina (78.305 de lei). Urmatoarele locuri in ierarhia castigurilor sunt ocupate de functionari-sefi de la Camera Deputatilor, respectiv seful departamentului Secretariat Tehnic, Giorgica Toba (76.564 de lei), seful Departamentului Legislativ, Cristian Ionescu (76.269 de lei), secretarul general adjunct, Nicolae Sfacareanu (73.794 de lei) si director CIC – DPCD, Daniel Marin (72.317 de lei).
Intre cei cu remuneratii peste medie se numara si secretarul general al Senatului, Dan Vasiliu(72.162 de lei), care a fost senator al PD intre 1992 – 2000. Acesta este urmat de directorul Directiei Buget-Financiar si Contabilitate, Elena Deaconescu (71.678 de lei).
Totodata, la Camera Deputatilor, directorul Directiei Generale pentru Afaceri Externe, Nadia Valentina Ionescu, a obtinut un salariu anual de 71.615 de lei, in timp ce Vasile Laptes – director Directia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicare – a beneficiat de 70.282 de lei, iar Marian Botocan – sef de serviciu in aceeasi Directie – 67.577 de lei. Peste 16 sefi din Parlament castiga mai bine decat presedintele, iar 21 mai bine decat premierul.
In categoria salariilor mai mari decat ale primului-ministru, sau a presedintelui Senatului, se numara directorul Directiei de Achizitii Publice din Camera Deputatilor, Drosu Tararache (66.727 de lei), urmat de directorul Directiei pentru Organizarea si Evidenta lucrarilor Biroului Permanent, Gabriel Stecoza (66.380 de lei) si de directorul Directiei Deconturi pentru Deputati, Mariana Bucur (65.513 de lei). De asemena, fostul director al grupului parlamentar PDL, Dana Iulia Vasiliu, a obtinut un salariu de 64.043 de lei, iar directorul general al Directiei pentru Dezvoltare, Cornel Cochintu – 63.735 de lei.
De asemenea, mai mult de 20 de persoane cu functii de conducere si statut de functionar public parlamentar au fost remunerati anual cu salarii mai mari decat indemnizatia de baza a unui parlamentar, respectiv intre 53.000 si 63,000 de lei. Pe de alta parte, insa, o serie de functionarii publici parlamentari au evitat sa-si completeze veniturile in declaratia de avere, precizand doar ca sunt „conform fisei fiscale”.
Unii functionari publici din Parlament au remuneratii mai mari decat parlamentarii sau presedintele
Articole
APIA: 30 septembrie, termen limită pentru semnarea cererilor de plată
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Sălaj reamintește fermierilor să se prezinte la centrele APIA din județ la care au depus cererile de plată aferente Campaniei 2024 pentru a le semna. Termenul limită pentru această formalitate este data de 30 septembrie 2024. Excepție de la această formalitate o reprezintă fermierii care au depus cererile de plată fizic, precum și fermierii care folosesc semnătura electronică și care au semnat electronic cererea la depunere. ”Cererile, incluzând angajamentele…
Mai mult...OVIS Sălaj – asociația prin care se dezvoltă fermele sălăjenilor. La Meseșenii de Jos s-a deschis un nou abator modern
La Meseșenii de Jos, Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine – OVIS Sălaj a investit aproximativ 100 de mii de euro și a înființat un abator modern, o fermă de ovine și un depozit de lână. Inaugurarea acestei importante realizări a Asociației OVIS Sălaj care vine în sprijinul fermierilor sălăjeni a avut loc săptămâna trecută, joi – 12 septembrie, în prezența dr. Ioan Oleleu, Vicepreședinte al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), al oficialităților locale…
Mai mult...