Unele cadre medicale s-ar putea pensiona mai repede

Medicii si personalul medical care lucreaza in sistemul de urgente si in sectiile de terapie intensiva ar putea iesi la pensie mai devreme, conform unei propuneri legislative.

Astfel, parlamentarii vor dezbate modificarea si completarea a doua propuneri privind modificarea unor prevederi ale sistemului de pensii, Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, respectiv Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii.
Mai precis, in modificarea legislativa se recunosc conditiile speciale de munca in care isi desfasoara activitatea personalul de specialitate medico-sanitar si personalul auxiliar sanitar care lucreaza in sectiile de anestezie-terapie intensiva si in unitatile de primi urgente din cadrul spitalelor.

In consecinta, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare corespunzator perioadei de activitate desfasurate in conditii speciale, potrivit legii.
Astfel, recunoscand norma extinsa de lucru, efectuata inclusiv in zilele de sambata, duminica si sarbatori legale, precum si factorii de risc aferenti, varsta de pensionare se va reduce cu jumatate din perioada desfasurata in conditii speciale de munca.

Asadar, dupa dezbaterile din Senat, propunerea legislativa trebuie adoptata in camera decizionala, Camera Deputatilor, pentru a merge apoi la promulgare.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *