decembrie 5, 2022

Un zalauan strange semnaturi pentru demolarea maghernițelor care urațesc și inghesuie orașul

Un zalauan cu atitudine se declara satul peste cap de faptul ca garajele de tip dugheana își prelungesc hidoasa existența în Zalau și dau reședinței de județ un aspect de suburbie. Așa ca a purces la drum și cauta sa se înțeleaga cu locuitorii orașului pentru a stimula modernizarea municipiului prin darâmarea construcțiilor facute pe apucate, care ne înghesuie printre blocuri și ne dau sentimentul ca suntem într-o țara subdezvoltata. 

Concret, Georgel Babiuc s-a intalat în centrul orașului, în Piața 1 Decembrie, pe platoul de marmura din fața Prefecturii, unde strânge semnaturi de la zalauanii care sunt de acord sa scape Zalaul de garajele de tabla ca sa faca loc spațiilor verzi și parcarilor civilizate, cu alte cuvinte sa dea aspect orașului, așa cum s-a întâmplat recent în cartierul Porolissum.
Direcția de patrimoniu din cadrul Primariei Zalau a eliberat un “Aviz de ocupare ocazionala a domeniului public” pentru inițiativa de strângere de semnaturi a lui Georgel Babiuc, pentru perioada 5 – 7 ianuarie. Așa ca cei care sunt de acord cu el îl mai gasesc astazi pe platoul din fața Prefecturii și pot semna pentru sarâmarea garajelor.
Babiuc este un tânar care a trait mult prin strainatate și a vazut acolo arhitecturi urbane care nu sufera comparație cu planurile noastre urbanistice. El este de parere ca garajele construite haotic pe domeniul public nu reprezinta gusturile zalauanilor. Din acest motiv, Babiuc a inițiat campania, indignat pe buna dreptate de maghernițele care în mare parte nici macar nu sunt folosite ca adapost pentru autoturisme, ci sunt un fel de depozite cu de toate, șuri din fața blocurilor, inclusiv cu șoareci și șobolani.
Daca treceți prin zona Astralis, pe maginea Vaii Zalaului se întind zeci de garaje fabricate cu prost, unele au ușile sparte, de pe altele tencuiala a cazut, iar altele au drept pereți placi din rumeguș presat. O femeie, proprietara a unui astfel de garaj din spatele blocului Perla, recunoaște ca aceste maghernițe strica tot farmecul zonei și ar fi de acord cu darâmarea lor. Și mai spune femeia ca în multe seri la garaje se aduna prieteni de ai lui Bachus și cânta și vorbesc cu decibeli peste masura pâna la miez de noapte ori chiar pâna în zori. Lucruri similare se petrec de altfel în toate cartierele, ba chiar și în spatele blocurilor din zona centrala. Frânturi de Zid Chinezesc, pentru ca sunt construite în lanț, garajele strica aspectul și înghesuie orașul. Aspectul lor este de adaposturi pentru locuitorii suburbiilor din țarile subdezvoltate ale Americii de Sud. stop_coloana

Cartierul Porolissum a câștigat razboiul cu mizeria

Garajele din cartierul Porolissum din Zalau au fost înlocuite recent cu spații de parcare și artere de circulație. Partea de sus a fost deja finalizata, iar muncitorii de la Citadin lucreaza acum în zona dinspre strada Fabricii. Zona de de lânga Școala Gimnaziala Porolissum a primit cu totul o alta fața. Locuri de parcare pentru zeci de mașini sunt acum disponibile în locul șirului de garaje ce adaposteau de la saci cu cartofi, borcane de muraturi, pâna la șoareci care și-au facut cuibul în hidoasele construcții. Zona este la ora actuala mult mai curata și arata mult mai bine. “n primavara urmeaza sa se amenajeze spații verzi, locuri de joaca pentru copii și sa se asfalteze arterele din cartier. Este saltul pe care cartierul îl face de la imaginea anului 1985 la una a anului 2016. Cele 56 de garaje de tip maghernița din cartier au fost înlocuite cu 100 de locuri de parcare, astfel ca locuitorii din zona au scapat de pacostea lipsei locurilor de parcare.

Patru autovehicule se bat pentru un loc de parcare în Zalau

Lipsa locurilor de parcare este una din marile probleme ale Zalaului, care are 3.428 de garaje și copertine și aproximativ 4.500 de locuri de parcare. Numarul de autovehicule trece de 20.000 la nivelul municipiului. Asta înseamna ca patru autovehicule se bat pe un loc de parcare. Cine apuca, bine, cine nu, platește amenda.

Babiuc vrea un oraș modern

Zalauanul Georgel Babiuc, absolvent de teologie, și-a petrecut mult timp în orașull italian Imola. Vazând cum merg lucrurile la noi, adica prost, la alegerile locale din 2012 s-a hotarât sa candideze independent pentru funcția de consilier în Consiliul Local al municipiului Zalau. A încercat sa explice oamenilor ca trebuie schimbare, ca Zalaul trebuie sa arate altcumva, mai frumos, asemanator orașelor occidentale. A câștigat încrederea a peste 250 de electori zalauani și era cât pe-aci sa i se împlineasca, adica sa devina consilier local.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *