Un vis împlinit după 20 de ani de diaspora. Sergiu Morar, tânărul ambițios cu înghețata perfectă

Răsfățul papilelor gustative cu o înghețată bună pe timp de caniculă este remediul la care recurgem fiecare, indiferent de vârstă. Dar nu-i totuna să te răcorești cu o înghețată clasică, industrială, pe care o găsim în oricare magazin alimentar sau să savurezi o înghețată artizanală, produsă în cantități mici și din ingrediente atent alese, dar mai ales pe care nu o uiți ușor. O astfel de înghețată cu topping-ul ”nu mă uita” am găsit în Zalău, chiar în centru. O înghețată cum n-a mai fost la noi, oferită de un tânăr cu dragoste multă de locurile natale care acum și-a împlinit visul de a-și trăi viața alături de soție și copil la Zalău.

Din spatele vitrinelor cu înghețată ne-a servit Sergiu. Și am început să-l descoasem puțin despre înghețată, despre rețete, despre viața sa. Așa am descoperit că este un tânăr care a muncit ani de zile până a putut să vină la Zalău, să deschidă gelateria și să ofere tuturor celor care-i trec pragul înghețate pe care să nu le uite. Înghețate care să satisfacă până și cele mai exigente preferințe în materie de desert răcoritor.

Un tânăr ambițios, cu o poveste fascinantă. A plecat la 13 ani din Zalău alături de părinții săi, în Italia. Dar visul său în toți cei 20 de ani petrecuți în diaspora a fost să învețe suficient, să-și creeze potențialul și să revină acasă. Azi are visul împlinit, după ce pandemia și lock-down-urile din 2020-2021 i-au amânat planul pe care și-l făcuse. S-a întors acasă, în locul în care s-a născut, și vrea să rămână aici. L-am considerat un exemplu de curaj, mai ales în vremurile pe care le trăim, pentru foarte mulți dintre noi și, din acest motiv solid, am considerat oportun să-i spunem povestea.

”Dintotdeauna mi-am dorit să mă întorc acasă. Am plecat de mic, alături de părinții mei, dar locul meu nu a fost acolo, nu m-am regăsit, deși nu mi-a lipsit nimic. Am absolvit liceul în Italia și m-am înscris la facultate, mă gândisem să devin inginer. Am abandonat-o pentru că pasiunea mea a fost dintotdeauan și este patiseria. Am preferat să mă specializez, să învăț cât mai mult, să descopăr rețete de deserturi deosebite. Așa am descoperit și rețetele de înghețată artizanală, am învățat de la specialiști. Mi-am cumpărat toate aparaturile necesare, am testat combinații și azi am visul împlinit de a avea propria gelaterie. Eram pregătit în ianuarie 2020 să mă întorc, erau cumpărate mașinile, îmi dădusem chiar și demisia de la locul de muncă. Brusc a fost decretat lock down și am rămas acolo. Am avut norocul să fiu acceptat din nou la muncă, șefii mei mă cunoșteau și au înțeles situația. Anul acesta nu am mai stat pe gânduri și am reușit să vin acasă. Am găsit spațiul, l-am amenjat cu ajutorul unor oameni extraordinari. Zilele acestea vine și soția mea, iar împreună vrem să oferim clienților noștri dragostea pe care o punem noi în deserturi. Tot ce facem, tot ce creăm, este din pasiune și dragoste, punem pe primul loc calitatea din respect pentru consumator. Nu fac cea mai bună înghețată artizanală din țară, dar pot să spun că din Zalău este cea mai bună. Important este că pot oferi bucurie, că sunt acasă, între români, în locul în care m-am născut. Am alături soția și copilul, iar părinții mei au rămas în Italia. Noi nu mai plecăm, acesta a fost visul meu. Să vin acasă”, a spus cu bucuria vizibilă de a fi acasă, Sergiu Morar.

Tânărul ne-a mărturisit că toate ingredientele pe care le folosește sunt atent alese pentru că produsul finit de calitate obligatoriu trebuie să aibă la bază produse de calitate. Iar diferența dintre înghețata artizanală și cea industrială este aceea că la artizanală, de fiecare dată, rezultă altceva. Noi am spune că diferența dintre alți comercianți și Sergiu este pasiunea, sensibilitatea, povestea și puterea exemplului.

Dacă v-am stârnit curiozitatea și pofta de un desert al cărui gust și senzație ”de după” nu le veți uita, faceți cunoștință cu Sergiu, tânărul repatriat care ne răcorește vara și ne oferă lecția de a nu renunța la un vis, oricare ar fi acela.

1 thought on “Un vis împlinit după 20 de ani de diaspora. Sergiu Morar, tânărul ambițios cu înghețata perfectă

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.