Un urs s-a mutat în pădurile Băbeniului. A ajuns aproape de casele localnicilor

În comuna Băbeni s-au găsit urme de urs, ba chiar a fost văzut și pe Valea Clițului. Urmele ursului au fost observate pe terenurile agricole din zona denumită de localnici “pe Moluri”, cuprinsă între zona de case și Someș, spre Cliț. Iar luni după amiază, pădurarul Nelu Turău a zărit ursul îndreptându-se pe platoul de pe Valea Clițului.

Luni dimineața, angajații din balastieră au văzut urmele în zona barierei de la calea ferată, apoi pe drumul ce duce la luntrea de la Cliț și în balastiera din zonă.  Se pare că ursul s-a îndreptat spre Someș, probabil încercând să ajungă din nou în pădure. Locuitori din zonă au relatat că luni, înainte de zorii zilei, au auzit câinii lătrând foarte tare dar nu s-ar fi gândit că poate fi vreun urs. Apoi, muncitorii de la balastieră au observat urmele și au cercetat zona. Au fost alertate și autoritățile locale, din moment ce ursul a ajuns atât de aproape de case.

”Urmele vin prin lanurile de porumb spre bariera de pe Moluri. Este posibil ca ursul să fi venit de peste Someș pe podul din tuburi. Urmele par a fi de ursoaică, dar am găsit și urme mai mici, de pui”, ne relatează un localnic care ne-a și trimis fotografiile cu urmele descoperite luni dimineața.

credit foto Nelu Turău

Primarul comunei Băbeni, Dorel Vancea, a confirmat informația privind prezența ursului în satele comunei. Acesta spune că a fost contactat de pădurarul Turău care a și văzut ursul în pădurea de la Cliț. ”Este adevărat că există ursul. A fost văzut de pădurar luni, într-un tufăriș, spre Zăvoi. Se pare că este în căutare de hrană, în zonă fiind turme de vaci ale localnicilor. Am fost atenționați că poate ataca oricând. La Ciocmani, am informația că o turmă de oi ar fi fost atacată noaptea trecută de lupi. Nu știu încă dacă este adevărat sau nu, dar oamenii așa susțin”, spune Dorel Vancea.

Urma ursului fotografiată de pădurarul Nelu Turău

Nelu Turău, pădurarul care administrează zona, a declarat pentru Graiul Sălajului că, într-adevăr, există un exemplar de urs, mascul. ”Ieri după-masă l-am văzut. Am fost în canton pentru a verifica niște lemne și era în tufărai. Inițial am crezut că e cerb sau mistreț. Când a urcat spre platoul de pe Valea Clițului am constatat că e un urs, un exemplar mare, este mascul. Sigur stă la pândă la vacile și vițeii de pe Zăvoi. Urșii sunt animale carnivore și animalele oamenilor stau și peste noapte afară. În zona dinspre cabana de la Ciocmani nu am mai zărit până acum urme de urs; în vară, am mai găsit o ursoaică cu pui pe Valea Clițului. Se poate ca ursul de acum să fi ajuns și pe Moluri că și urșii, și cerbii sau ciutele, trec prin Someș fără probleme”, a relatat pădurarul Turău.

Urmele ursului în balastiera de pe Moluri

Cât despre atacul lupilor la stâna de oi, pădurarul spune că este posibil și acest lucru, pentru că animalele sălbatice sunt în căutare de hrană. Totodată, atenționează localnicii să fie vigilenți atât în pădure, cât și pe câmp.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *