Fumatul, consumul exagerat de alcool, alimentatia nepotrivita si lipsa exercitiului fizic nu te fac doar sa arati mai batran, ci si cresc varsta biologica a organismului cu exact 12 ani, grabind moartea, arata un studiu recent.

Cercetatorii de la Universitatea din Oslo, in Norvegia, au socotit ca fumatul face ca riscul de a muri de pe urma cancerului sa fie cu 58% mai mare, relateaza The Telegraph.

Putin peste 6% dintre cei 5.000 de voluntari care au participat la studiu au recunoscut ca sunt familiarizati cu toti cei 4 factori enumerati. In cadrul cercetarii, voluntarii au fost monitorizati timp de 20 de ani, perioada in care o treime dintre subiectii care au recunoscut ca fumeaza, beau excesiv, mananca necorespunzator (prea putine fructe si legume) si nu fac sport au murit.

Din pacate, nici cei care au doar unul sau doua vicii nu se afla in afara pericolului.

Un astfel de stil de viata predispune la boli cardiovasculare, cancer si moarte prematura. Chiar si schimbarile „modeste” in stilul de viata au urmari considerabile, noteaza specialistii in Arhivele Medicinei Interne.

Daca fumatul pare sa aiba cele mai tragice urmari, pe locul doi se afla lipsa exercitiului, care mareste riscul de cancer fatal sau boli de inima, la fel ca si alcoolul.