Un şofer riscă închisoarea după ce a trecut cu maşina peste un câine

11
3155

Un şofer din Sălaj riscă pedeapsa cu închisoarea după ce a trecut intenţionat cu maşina peste un câine care stătea pe carosabil, fără a încetini sau opri.

Poliţiştii din Sălaj s-au autosesizat în acest caz, situaţia fiind semnalată printr-o înregistrare postată pe o reţea de socializare.

„În data de 12 ianuarie, lucrătorii de poliţie s-au sesizat din oficiu, urmare a informaţiilor publicate în mass-media cu privire la faptul că o persoană necunoscută, în data de8 ianuarie 2021, în jurul orelor 11:13, în timp ce conducea un autoturism de teren a ucis cu intenţie un câine de culoare neagră din rasa comună ce se afla întins pe partea carosabilă a DC 11 din localitatea Biuşa, prin trecerea cu roţile autoturismului peste acesta, câine ce aparţinea unui localnic”, se arată într-o informare de presă dată publicităţii joi, de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj.

Potrivit sursei citate, cercetările continuă în vederea identificării autorului şi cercetarea acestuia sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „uciderea cu intenţie a animalelor”, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Lege mai aspră pentru protecția animalelor

Prin O.U.G. 175 din 2020 pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor, au fost instituite noi instrumente legislative care asigură posibilitatea instituirii de urgență a unui mecanism de protejare a animalelor aflate într-o situație de pericol.

Prin acest act normativ, a fost reglementat ordinul de plasare a animalului în adăpost, acesta constituind un instrument administrativ conferit polițistului, în vederea înlăturării unui pericol iminent îndreptat împotriva animalelor.

Conform noilor prevederi legale, polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situație de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile.

Prin animal aflat într-o situație de pericol se înțelege animalul care a fost rănit sau schingiuit, animalul care a fost implicat în lupte între animale sau cu animale, animalul domestic sau sălbatic captiv, asupra căruia a fost practicat tirul, animalul folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale, animalul domestic expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute, animalul din speciile ecvidee, bovine, ovine și caprine aflat, fără supraveghere, pe căile de circulație publică.

Polițiștii constată existența situației de pericol pe baza evaluării situației de fapt și a stării fizice a animalului care rezultă, după caz, din constatarea directă și consemnarea celor constatate într-un înscris ori înregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice, declarațiile persoanelor implicate în activitățile desfășurate cu privire la situațiile de pericol sau ale persoanelor care au asistat la activitățile respective sau au cunoștință despre desfășurarea acestora, înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de proveniența acestora, înscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau publicărilor în mediul electronic și/sau de telefonie mobilă, fișa de observație clinică întocmită de un medic veterinar.

Ordinul de plasare a animalului în adăpost se pune în executare de îndată de către personalul care asigură prestarea serviciilor publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare în adăpost, în prezența polițistului care l-a emis.

Legislația privind protecția animalelor reglementează situația tuturor animalelor, inclusiv a celor sălbatice, consfințind o serie de drepturi și obligații atât în sarcina deținătorilor acestora, cât și în sarcina autorităților și instituțiilor statului.

Deținătorii de animale au, în mod obligatoriu, și responsabilități privind întreținerea și supravegherea acestora, tratamentul aplicat animalelor excluzând orice act de cruzime și violență.

           

11 COMENTARII

  1. In tara asta viața unui câine sau a unei pisici, găini, etc a ajuns mai importantă ca viața bieților nostii bunicii,părinți!!! Faceți dosar penalii nemernicului de câțu care nu au majorat

    Emsiile bunicilor, părinților….nostrii

  2. Bai sulelor, nevasta-mea a ocolit un caine , a pierdut controlul masinii si a facut praf masina. Plus ca era sa moara pt o javra. Ai caine, il tii i curte!! Ce cauta potaia pe mijlocul drumului? Proprietarul ar trebui sa aiba dosar penal pt ca, lasand liber cainele, a pus in pericol viata soferului! Crezi ca masina o poti opri cum vrei , cand vrei? ??

  3. Suntem animale cuvantatoare care gandesc spre deosebire de bietele patrupede nevinovate.Nimeni nu te iubeste asa cum te iubeste un caine.Cu cat cunosc mai multi oameni cu atat mai mult iubesc cainii.

  4. Trebuie amendat toti care nu isi tin cainii in curte,a patit si eu sarind in fata o camila de caine,reparatiile peste 1500 ron,pe proprietar nu îl intereseaza,eu bun de plata.LEGEA ESTE FACUTA PROST TREBUIE AMENDATI IN CAZUL ASTA AMANDOI,ALA CU MASINA A FACUT INTENTIONAT SI PROPRIETARUL CAINELUI NEGLINJENTA FATA DE ANIMAL!!!

  5. V-ati pierdut mintile. De tot. N-auzi ca l-a omorat intentionat?! Mai vine si desteptu ala cu nevasta-sa cu tot. Nu trebuia sa intre in sant, tuta. Nu ganditi nici cat sarmanu caine, brutelor! Daca era un bizon, tot asa intra bizonu cu masina?!

  6. Eee,citesc si ma crucesc.Sa va deie Dumnezeu,voua alora care-l aparati pe criminalul ala,numa ce meritati. Durerile alea atroce suferite de bietul caine in ultimele clipe ale vietii lui,voi sa vi le tratati cu Tramadol.Ca ala-i ultimul pe care-l primesc aia ca voi.Salbaticilor!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.