Un sfert dintre romani (25%) se tem ca isi vor pierde in 2009 locul de munca pe fondul crizei economice, in timp ce 15% sunt ingrijorati ca nu vor avea bani pentru a-si plati facturile curente, potrivit unui studiu realizat in luna ianuarie de firma de cercetare de piata Synovate.
„Instabilitatea din economie se manifesta pe piata muncii prin inghetarea recrutarilor, micsorari de salariu sau disponibilizari. Pentru unul din patru romani principala temere pentru anul in curs o reprezinta pierderea locului de munca personal sau al intretinatorului familiei”, se arata in analiza. Cele mai ingrijorate de posibilitatea pierderii locului de munca sunt persoanele cu varste cuprinse intre 45-54 ani, cele care locuiesc in orasele cu o populatie cuprinsa intre 10.000-50.000 locuitori, cu un nivel mediu de educatie si venituri medii si ridicate. Pe locul doi in randul temerilor romanilor se afla incapacitatea de a plati facturile curente pentru intretinere, lumina, telefon, etc., reprezentand raspunsul a 15% dintre respondenti. Lipsa banilor pentru plata facturilor afecteaza in principal persoanele cu varste cuprinse intre 55-65 ani cu venituri reduse, din localitatile cu o populatie cuprinsa intre 10.000-50.000 locuitori.
Alte probleme identificate se refera la lipsa hranei pentru familie (6%), incapacitatea de a plati ipoteca sau ratele (5%), lipsa banilor pentru medicamente (5%) si pierderea banilor investiti (2%). Alti 6% dintre respondenti se tem ca vor fi nevoiti sa renunte la vacante. In acelasi timp, 18% dintre romani nu au nicio temere pentru viitorul apropiat, mai ales tinerii cu varsta pana in 24 de ani si persoanele din orasele cu peste 150.000 locuitori. In ceea ce priveste situatia economica a familiei, 43% dintre cei chestionati cred ca nu va suferi modificiari in urmatoarele 12 luni, in timp ce 29% sustin ca situatia va fi una negativa. Jumatate dintre romanii care au participat la studiu (52%) au afirmat ca situatia economica a tarii se va inrautati.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.000 de persoane. Synovate, divizia de cercetare de piata a grupului britanic de marketing de comunicare Aegis Group, este prezenta in peste 60 de tari.