Un salajean mort de 20 de ani este amenintat cu mandatul de aducere daca nu se prezinta la procesul devalizarii Cuprom

Un salajean mort de 20 de ani  este amenintat cu mandatul  de aducere daca nu se prezinta  la procesul devalizarii Cuprom

Au trecut ani de zile in care angajatii Cuprom au tot sperat sa isi recupereze salarii restante sau compensatorii. La fel au asteptat si cei care au detinut actiuni la compania pusa pe butuci prin gestiune frauduloasa. 

Asa se frace ca, acum, un salajean care a murit in urma cu 20 de ani si care a detinut actiuni la SC Cuprom SA este chemat in instanta, la Curtea de Apel Cluj, in calitate de parte civila in procesul celor care au devalizat societatea. “n caz de neprezentare nejustificata, omul e amenintat cu mandatul de aducere. Citatia i-a ajuns acasa zilele trecute, spre suprinderea familiei. “ti cam da fiori sa vezi ca bietul om, decedat inca din 1997, e chemat luna asta la proces, si penal pe deasupra. Or fi pacate de pe lumea asta sau de pe cealalta? E asteptat la proces pe 31 martie. Daca nu se duce de bunavoie, va fi dus cu mascatii.
Pare o gluma proasta, dar asta e viteza cu care se rezolva uneori lucrurile in justitia din Romania. Poti muri linistit pana ti se va face dreptate. Doar daca nu gasesti vreo cale sa te reprezinti, cumva, de pe lumea cealalta. Omul poate ca ar veni la infatisare. Dar mici sanse sa-l invoiasca Sfantul Petru sa se intoarca in lumea asta, unde toate sus cu susu-n jos.

Procesul pentru devalizarea Cuprom a inceput in 2015, iar cand se va termina stie numai bunul Dumnezeu

Omul de afaceri Horia Simu, alaturi de alti doi inculpati, Avasilichioaei Ghiorghe și Ardelean Radu Cristian au fost trimisi in judecata in octombrie 2015 pentru savârsirea infracțiunii de gestiune frauduloasă, în formă continuata, mai exact pentru devalizarea producatorului de conductori de cupru SC Elcond Zalau.

Potrivit rechizitoriului intocmit atunci de procurori, în cursul anului 2004 inculpații Simu Horia, Avasilichioaei Ghiorghe și Ardelean Radu Cristian au acționat concertat, în urma unei înțelegeri prealabile și prin aceasta modalitate au transferat activele SC Elcond SA Zalau catre SC Cuprom SA București și SC Nordexo Manufacturing SRL București, unde inculpații aveau interese, scopul fiind de a dobândi foloase materiale pentru aceste societati.
Aflam in 2014, dintr-un comunicat al Tribunalului Salaj, ca inculpatul Avasilichioaei Ghiorghe, în calitate de director general al SC Elcond SA Zalau, prin încheierea unui contract de împrumut fictiv, în iulie 2004, urmat de încheierea convențiilor de dare în plată cu inculpatul Ardelean Radu Cristian, care deținea la momentul respectiv funcția de președinte AGA, au transferat activele SC Elcond SA Zalău catre SC Cuprom SA București, valoarea acestora fiind de 24.230.433 lei, la valoarea din anul respectiv.
Horia Simu era in perioada cu pricina președinte AGA la Cuprom SA, dar si reprezentant legal al SC Nordexo Manufacturing SRL București și administrator al SC Elcond SA. Totodată, prin actiunile inculpatilor a fost vândut în anul 2004 activul aparținând SC Elcond SA denumit “locuință de serviciu” catre SC Nordexo Manufacturing SRL, unde administrator unic era inculpatul Simu Horia.
Horia Simu este acuzat și că, în calitate de administrator unic al SC Nordexo Manufacturing SRL București, nu a făcut demersurile necesare pentru încasarea creantei de 6.463.898 lei, pe care SC Elcond SA Zalău o avea de încasat de la SC Phoenix SA Baia Mare, fapt pentru care aceasta s-a prescris și a fost trecută în contabilitate la pierderi din creanțe.
Numărul persoanelor vatamate în acest dosar este, potrivit procurorilor, 7.107 persoane, adica foștii acționari ai SC Elcond Zalau. Urmare a gestiunii frauduloase semnalate de procurorii din cadrul Parchetului de pe lânga Tribunalul Salaj, Tribunalul București a decis in vara anului 2015 intrarea în faliment a SC Cuprom SA.
Inculpatii acuzati ca au devalizat Cuprom au fost truimisi in judecata in 2015. Au urmat apoi mai multe infatisari la instanta, multe dintre ele doar pentru a se da noi termene. “n decembrie 2016, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj. Anul acesta, procesul a avut deja doua temene la instanta clujeana. “n 19 ianuarie s-a preschimbat termenul de judecata, iar in 10 februarie cauza a fost amanata pentru lipsa inculpatilor contestatori, lipsa lor de aparare si neîndeplinirea procedurii de citare. Noul termen a fost fixat pentru data de 31 martie. Cat va mai dura procesul e greu de spus.

O intreprindere de succes, pusa pe butuci de interese personale

Cuprom Zalau a fost, de fapt, fosta Companie de Cablu Electric Laminat, fondata în 1972, una din cele mai mari intreprinderi din municipiu in perioada comunista. Avea peste 3.000 de angajați la vremea respectivă. Dupa Revolutie, in 1990, a fost transformata în SC Elcond SA, o companie pe acțiuni. Cuprom Zalău a luat ființă în 2003, ca urmare a fuziunii dintre combinatul metalurgic Phoenix Baia Mare și uzina Elcond Zalău, două dintre cele mai importante companii românești din industria neferoaselor. Ca urmare a unor investiții importante de retehnologizare și modernizare, Cuprom a devenit, înainte de 2008, cel mai mare producător de cupru din România si unul dintre cei mai mari din Europa de Est. La nivel de județ, Elcond era a doua unitate industriala, dupa “Armatura”, care înghitea mare parte din forța de muncă a Sălajului. Un fost angajat isi aminteste cum “veneau mașinile după marfă din toată țara și stăteau câteva zile pâna sa fie încărcate, pentru că era cererea foarte mare”.
Fabrica a finanțat si echipa de volei Elcond, care a devenit, în acea vreme, tripla campiona națională. Povestea a luat apoi intorsatura deja cunoscuta, ramanand doar o fabrica in faliment, multi pagubiti si un dosar pe masa magistratilor.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *