noiembrie 29, 2022

Un salajean din doi apti de munca nu este angajat

In Salaj, doar 47 la suta din populatia activa a judetului este salariata, potrivit unei analize facute de zf.ro. Avem in Salaj aproximativ 104.000 de persoane apte de munca, din care, oficial, se si duc la serviciu mai putin de jumatate, adica 48.000. 

Aceste cifre ne plaseaza, la nivel national, in coada clasamentului. Suntem sub media nationala, iar in regiune stam mai prost decat toate judetele vecine. Daca in Salaj sunt angajati 47 la suta dintre cei care pot munci, in Cluj, de exemplu, munceste 67 la suta din populatia activa, in Bihor 63 la suta, in Satu Mare 55 la suta, in Maramures si Alba 53 la suta, in Bistrita Nasaud 52 la suta.
Cel mai rau stau judetele Botosani, Vaslui si Teleorman, unde 38, respectiv 35 la suta din populatia activa munceste.
In schimb, in capitala 86 la suta din populatia activa e salariata, in Brasov si Timis 71 la suta, in Sibiu 68 la suta.
Este evident din datele prezentate de zf.ro ca procentul de angajati din populatia activa este direct proportional cu gradul de dezvoltare al judetelor, Salajul regasindu-se din nou in categoria celor sarace, fara potential.
La nivel national, statisticile arata ca 55 la suta din populatia activa a Romaniei munceste. 8.777.000 de persoane active apareau, in luna mai, in datele oficiale, din care numai 4.846.000 sunt salariati.
Ce-i drept, in hartii apar doar cei care muncesc cu acte in regula, nu si cei care muncesc la negru, in tara sau peste granite.
Pe judete, procentul difera destul de mult, iar prima constatare este faptul ca acolo unde exista activitate economica, investitori, dezvoltare, numarul celor care figureaza ca nefiind angajati este mai mic decat in judetele sarace, fara oportunitati de progres.
Potrivit definitiei Institutului National de Statistica, populatie activa inseamna oferta potentiala de forta de munca, rezultata ca suma dintre populatia ocupata si numarul de someri. Populatia ocupata cuprinde, pe lânga salariati, patronii, lucratorii pe cont propriu, lucratorii familiali neremunerati.
Sunt mai multi factori care fac ca numarul persoanelor active fara loc de munca, oficial, sa fie mare. Chiar daca pe piata fortei de munca exista cerere, sunt prea putini cei calificati. Pe de alta parte, multi angajatori ofera salariul minim, aspect deloc tentant, in conditiile in care ajutoarele sociale aproape ca se apropie ca suma.
In Salaj, de exemplu, valoarea salariului mediu este cu un sfert mai mic decat media pe tara.

Avem cei mai multi tineri
fara ocupatie din Europa

Scoala romaneasca deloc adaptata la nevoile pietei muncii, lipsa scolilor profesionale de altadata, facultatile de unde nu iesi nimic, decat detinator de diploma in vreun domeniu abstract, au o contributie serioasa la faptul ca Romania ocupa, potrivit Eurostat, barometrul Uniunii Europene, locul doi în Europa cu cei mai multi tineri fara ocupatie.
Datele europene arata ca, în România, 23 la suta din tinerii intre 20 si 24 de ani nu sunt nici angajati, nici studenti, nici nu sunt implicati în vreo forma de pregatire profesionala, in conditiile in care in multe alte tari acest procent nu trece de 10 la suta.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *