Primarul de la Cristolț, Ioan Cheșeli, a devenit „cetățean de onoare” al comunei pe care o păstorește.

Aflat pe final de mandat, edilul a fost recompensat de consilierii locali cu acest titlu, cea mai înaltă distincție care poate fi acordată de către Consiliul Local.

Titlul de cetățean de onoare se poate oferi la iniţiativa primarului, a consilierilor locali ori a unui număr de cel puţin 5% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot și cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială respectivă.

Distincția se acordă, potrivit legii, persoanelor care se bucură de recunoaştere locală, naţională sau internaţională, care şi-au pus amprenta asupra dezvoltării comunității din care provin şi a imaginii acesteia, persoanelor care, prin acţiunile lor, au produs o îmbunătăţire simţitoare a condiţiilor de viaţă a locuitorilor, au preîntâmpinat producerea de evenimente deosebit de grave sau, prin sacrificiul suprem, au salvat vieţile concetăţenilor lor, foştilor deţinuţi politici sau veteranilor de război care, prin activitatea lor ulterioară, au avut un aport la realizarea unei imagini pozitive a localității, sportivilor care au obţinut rezultate deosebite în competiţii sportive internaţionale.

Cel mai probabil, la Cristolț, un membru din Consiliul Local s-a gândit că primarul aflat la final de mandat merită să fie cetățean de onoare. Iar pagina de Facebook a primăriei a mediatizat realizarea.

Alături de primarul Ioan Cheșeli, titlul de cetățean de onoare i-a fost conferit și preotului Vasile Rus.

„Celor doi fii ai satului Cristolț, preotul Vasile Rus și inginerul Cheșeli Ioan primarul comunei Cristolț li s-a conferit Titlul de cetățean de onoare al comunei Cristolț din partea Consiliului local Cristolț”, scrie pe pagina de Facebook a comunei.

Primarul Ioan Cheșeli s-a remarcat de-a lungul mandatelor sale în fruntea comunei cu inițiative precum desființarea postului de poliție din comună, pe motiv că în Cristolț nu există infracționalitate și e inutil să existe picior de polițist pe-acolo, sau cu refuzul de a introduce gazul în comună, pe motiv că sunt lemne destule în pădure.

În reptate rânduri, primarul a luat poziții contrare deciziilor Prefecturii sau Consiliului Județean, spunând răspicat în cadrul forurilor administrative județene cum vede dumnealui situația și punctând faptul că potențialul său este dincolo de administrarea unei comune, putând ocupa funcții precum cea de senator sau deputat. S-a și regăsit, de altfel, pe listele de candidați la alegerile din 2020 și 2016.

Ioan Cheșeli este unul dintre cei mai longevivi primari ai Sălajului, aflându-se la cârma comunei Cristolț de aproape trei decenii, din 1996. La alegerile locale din acest an, nu a mai candidat.

Deținătorii unui astfel de titlu au dreptul de a lua cuvântul în şedinţele Consiliului Local care i-a acordat distincția la dezbaterea materialelor care privesc întreaga comunitate, dreptul de a participa la toate manifestările desfăşurate sub patronajul Consiliului Local sau în care acesta este coorganizator, dreptul de a călători gratuit pe toate mijloacele de transport în comun din unitatea administrativ-teritorială, dreptul de a participa gratuit la toate manifestările cultural- sportive organizate de instituţiile aflate în subordinea Consiliului Local, precum și alte drepturi stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului Local.