septembrie 23, 2023

Un nou vaccin anti-COVID, aprobat de Uniunea Europeană

0

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat, miercuri, folosirea vaccinului anti-COVID produs de compania americană Moderna, la nivelul Uniunii Europene. Decizia a fost luată după verificarea datelor privind calitatea, eficiența și siguranța, puse la dispoziție de către producător. Pe baza recomandării Agenției, Comisia Europeană urmează să aprobe punerea pe piață a vaccinului Moderna.

Cetățenii Uniunii Europene vor beneficia astfel de al doilea vaccin anti-COVID, după cel produs Pfizer-BioNTech, a cărui administrare a început deja luna trecută.

Vaccinul Moderna a demonstrat eficiență de 90,9% la persoanele care prezintă risc crescut de a contacta virusul. E vorba, mai exact, de cei cu boli cronice de plămâni, inimă, obezitate, boli de ficat, diabet sau HIV. Vaccinul Moderna se administrează tot în două doze, la fel ca cel produs de Pfizer-BioNTech, la un interval de 28 de zile, față de 21 de zile în cazul celui de la Pfizer-BioNTech. 

Vaccinul Moderna funcționează pe bază de mesager ARN, la fel ca cel produs de Pfizer-BioNTech. Odată administrat vaccinul, organismul va ști să dezvolte răspuns imun la virus.

Potrivit producătorului, cele mai comune efecte secundare ale vaccinului, care trec în câteva zile, pot fi durere la locul injecției, oboseală, frisoane, febră, dureri de cap, mușchi sau încheieturi, stări de amețeală și vomă.

Agenția Europeană a Medicamentului recomandă folosirea vaccinului Moderna la persoanele de peste 18 ani.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut