Un nou sistem inteligent pentru managementul traficului în Zalău

Primăria Zalău vrea să modernizeze sistemul de management al traficului în municipiu cu bani din PNRR.

Administrația locală și-a propus să cumpere echipamente și sisteme ITS (Intelligent Transport Systems/Sisteme de Transport Inteligente) în valoare de aproape un milion de euro “pentru modernizarea sistemului de management al traficului în municipiul Zalău, astfel încât acesta să fie adaptat noilor cerinţe apărute odată cu modernizarea transportului public şi pentru a răspunde evoluţiei tehnologiei”.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a lansat, în12 octombrie, runda a doua a sesiunii de depunere a proiectelor în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru componenta 10, Fondul Local, investiția /.i.2 Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde -ITS/alte infrastructuri TIC (sisteme inteligente de management urban/local), aferente mobilităţii urbane durabile. Depunerea proiectelor a început în 14 octombrie și se va încheia în 27 octombrie. Bugetul total disponibil este de 74.720.000 euro.

Municipiul Zalău este eligibil pentru investiţii în sisteme ITS (Intelligent Transport Systems/Sisteme de Transport Inteligente), fiind eligibile achiziţia şi punerea în funcţiune a echipamentelor și infrastructurii (hard și soft), precum si lucrările de construcţii pentru montarea şi punerea în funcţiune a echipamentelor, activităţi de proiectare şi asistenţă tehnică, cheltuieli pentru documentaţii şi obţinere avize, acorduri, autorizaţii.

Valoarea eligibilă estimată a investiţiei este 956.000 euro, fără TVA, adică 4.706.101 lei fără TVA.

Potrivit municipalității, prin proiectul propus “se vor achiziţiona, instala şi pune în funcţiune echipamente şi infrastructuri (hard şi soft) pentru managementul traficului cu control adaptiv, prin înlocuirea sistemelor existente uzate fizic şi moral (în dispecerat şi intersecţii) şi extinderea sistemului conform nevoilor de circulaţie existente”.

Semafoarele inteligente instalate cu ani în urmă și-au dovedit prostia

În urmă cu aproape 9 ani, la Zalău a fost implementat sistemul de semaforizare numit “inteligent”.  În 11 intersecții principale din oraș si prin alte locuri pe unde nu era nevoie au fost plantate semafoare și cinci camere video, pe post de radare pe bulevard, între Silvania și Astralis, camere care au stat însă nefuncționale. Au funcționat, în schimb, semafoarele, pe nervii șoferilor. De exemplu, pe strada Tudor Vladimirescu, de la intrarea dinspre bulevard și până la Spitalul vechi, pe o distanță de circa 500 de metri, s-au montat cinci semafoare. Au produs haos în circulatie si, conform condițiilor finanțării europene prin care au fost implementate, nimeni nu s-a putut atinge de ele timp de cinci ani.

La expirarea termenului, s-au făcut unele modificări, de exemplu pe strada Kossuth semafoarele au fost trecute pe galben intermitent, la fel și cel de pe strada 9 Mai, lângă Prefectură.

Fosta administrație a orașului considera, în 2011, când a semnat contractul de finanțare prin POR pentru proiectul privind “Sistemul de management al traficului din municipiul Zalău”, că modernizarea va avea un impact pozitiv asupra calității vietii locuitorilor din orașul de la poalele Meseșului. Printre obiectivele proiectului se număra și reducerea timpilor de staționare în intersecție, ceea ce duce la un consum redus de carburant, implicit la reducerea poluării mediului cu emisii de noxe cauzate de trafic. Doar că, în practică, bunele intenții au cam ieșit pe dos. Valoarea totală a proiectului a fost de 15,4 milioane de lei.

One Reply to “Un nou sistem inteligent pentru managementul traficului în Zalău”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *