Un nou record pentru ROBOR. Ratele la bănci nu vor scădea prea curând.

ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei, a crescut şi miercuri şi a atins cele mai ridicate valori din februarie 2010 şi până acum.

ROBOR  la trei luni a crescut la 8,21 la sută, faţă de 8,20 la sută, nivelul din şedinţa precedentă, şi a atins cea mai ridicată valoare din ultimii 12 ani şi 9 luni (29 ianuarie 2010). ROBOR la trei luni a spart pragul de 8 la sută la data de 1 august 2022 şi a atins cea mai ridicată valoare din 1 februarie 2010 în data de 8 august 2022.

ROBOR la şase luni a crescut la 8,31 la sută, faţă de 8,30 la sută, nivelul din şedinţa precedentă, şi a atins cel mai mare nivel. Acesta a depăşit pragul de 8 la sută la data de 29 iulie 2022 şi a atins cea mai ridicată valoare din 1 februarie 2010 încoace la data de 9 august 2022  (8,27%).

Indicele se stabileşte zilnic, de către Banca Națională a României, ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de instituție.

Și IRCC (indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor) este în creștere. Acest indice a fost reglementat de OUG 19/2019 și a ajuns acum la 4,06 la sută pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul 2 din 2022. IRCC este în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65 la sută.

O consecință sigură a acestor majorări de dobânzi este și majorarea ratelor la credite. Deja băncile au transmis noile grafice de plată a ratelor recalculate în baza noilor majorări ale ROBOR și IRCC.

BNR a decis în această lună majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 6,25 la sută pe an, de la 5,50 la sută.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut