Mai mulți beneficiari de documentații tehnice întocmite și semnate de falsul arhitect riscă să se aleagă acum cu autorizațiile de construire anulate

Un bărbat ce se prezintă ca arhitect este acuzat de Ordinul Arhitecților din România – filiala Transilvania că a eliberat o serie de documentații tehnice semnate în fals. Bărbatul nu este membru al OAR, ca urmare el nu poate întocmi și nici să-și asume niciun fel de documentații tehnice.

„Neavând această calitate profesională, numitul Szeredai Lorant nu are dreptul de a întocmi în calitate de arhitect cu drept de semnătură documentațiile tehnice necesare obținerii autorizațiilor de construire”, atrage atenția Ordinul Arhitecților din România – filiala Transilvania.

Persoana în cauză este acuzată că a folosit un cod ce aparține unui arhitect „pe bune”.

„Documentațiile tehnice în baza cărora au fost eliberare Autorizații de Construire sunt asumate de către numitul Szeredai Lorant prin aplicarea unei parafe de arhitect cu drept de semnătură însă numărul TNA înscris pe aceasta aparține unui alt arhitect cu drept de semnătură obținut în mod legal. Documentațiile tehnice depuse de către numitul Szeredai Lorant, documentații în baza cărora eu fost eliberate autorizațiile de construire, sunt însoțite de Dovezi de Luare în Evidență ce nu au fost eliberate de către Ordinul Arhitecților din România, existând indicii privind întocmirea în fals a acestora. Menționăm că aceste documente sunt emise doar de către Ordinul Arhitecților din România prin Flilialele Teritoriale. Având în vedere cele constatate, Consiliul Teritorial al Ordinului Arhitecților din România – filiala Transilvania va demara procedurile legale, pe linie penală și administrativă, împotriva acestei persoane”, a anunțat OAR Transilvania.

Deocamdată, nu se știe câte documente tehnice a semnat acest fals arhitect. Este cert faptul că barbatul a desfășurat, o bună parte din activitate, în județul Cluj, unde a și ieșit la iveală minciuna.

Potrivit actualdelcluj.ro, cazul a ajuns în atenția OAR Transilvania după ce un beneficiar a avut probleme contractuale cu Szeredai Lorant pentru un proiect. Acesta din urmă nu i-ar mai fi răspuns la telefon, motiv pentru care beneficiarul a cerut sprijin la OAR Transilvania. Odată cu verificările efectuate, s-a descoperit că bărbatul nu avea drept de semnătură.

Culmea, potrivit aceleiași surse, falsul arhitect ar fi susținut mai multe proiecte și în comisia de urbanism a Consiliului Județean Cluj, dar și în Comisia Tehnică a Primăriei Cluj-Napoca, chiar având autorizate proiecte de către Primăria Cluj-Napoca.

Mai mult, falsul arhitect a fost și premiat, în 2015, la una dintre Bienalele de Arhitectură organizate chiar de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania.

sursa foto: actualdecluj.ro