Un exemplu de urmat: Trei tineri din Șimleu pun “schimbarea” în practică

Trei tineri din Șimleu Silvaniei, încă elevi de liceu, dau un exemplu de implicare activă în viața comunității și pun “schimbarea” în practică, în loc să aștepte doar ca lucrurile să se schimbe.

Sunt în clasa a XII-a și, pe lângă temele de la școală, ne dau și nouă o lecție de educație civică. Refuză să urmeze modelul adulților din jur, care aruncă vina pe politicieni atunci când ceva nu funcționează sau aleg să se lamenteze, și demarează un proiect de suflet, al cărui scop este acela de a ajuta animalele fără stăpân. Nu au finanțare, nu au sponsori generoși, dar au voință și încredere în forțele proprii. Vor ca civilizația să fie prioritară și pe meleagurile noastre și să arate tuturor că “românul are suflet”.

Alex Costas, Alexia Boșca și Delia Maxim, toți elevi ai Colegiului Național “Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei, au înființat Asociația pentru Protecția Animalelor “Suflet bun” , al cărei scop va fi acela de a salva animalele de pe străzi și de a construi un adăpost decent pentru acestea.

“Părinții, bunicii și majoritatea adulților blamează parlamentarii, așteaptă schimbări și vor un trai decent. De ce? Cu ce suntem noi mai buni ca ei? Atâta timp cât pe noi ne deranjează că vedem un animal abandonat pe stradă care suferă din lipsa hranei, din lipsa apei, din lipsa unei vorbe bune, nu suntem mai buni cu nimic. Atâta timp cât noi aruncăm propriu-zis aceste animale pe străzi, nu avem dreptul să ne plângem. Am avut norocul să avem părinți care ne-au insuflat dragostea pentru animale, care ne-au arătat ca animalul face parte din familia noastră, că e Creația lui Dumnezeu. Au apărut pe străzi datorită nouă, datorită faptului că mentalitatea în România e mult redusă față de alte țări. Un cățel niciodată nu va mușca mâna care îl hrănește, dar un om întotdeauna te va mușca atunci când îi întorci spatele”, spun cei trei liceeni.

Dorința lor este să oprească eutanasierea animalelor. Au salvat deja câțiva căței de pe stradă și le-au găsit stăpâni. Alți câini și pisici se află acum în grija lor. Se bucură de sprijinul și ajutorul medicului veterinar Sebastian Pădurean, care își pune profesionalismul în slujba misiunii pe care și-au ales-o cei trei tineri.

Animale salvate de Asociația pentru Protecția Animalelor “Suflet bun”

Legat de adăpostul pentru animale pe care intenționează să îl amenajeze, acesta se vrea a fi un “colț de rai”. Păuni, maimuțe, papagali, veverițe, rățuște mandarin vor fi atracția mini grădinii zoologice, gândite ca un parc, cu locuri de relaxare pentru cei mici și pentru cei mari.

“Vom ridica toți cățeii abandonați de pe domeniul public, vom steriliza și vom castra metișii și îi vom promova pentru adopție. Rugăm persoanele care doresc să renunțe la cățel sau pisică să nu îi mai arunce pe străzi și să ia legătura cu noi. Nu practicăm eutanasia nici în cazurile cele mai extreme înainte de a ne asigura că acel suflet poate fi salvat. Vom promova inclusiv adopție la distanță pentru cei care nu au posibilitatea să aibă un cățeluș lângă ei. Suntem convinși că sunt foarte puțini oameni care ne înțeleg și care ne sprijină în acest proiect. De aceea am decis să construim și o mini gradină zoo, cu părculeț pentru copii și terasă cu mâncare la grătar și răcoritoare. Aceasta va avea voliere cu păsări exotice, exemplare de veverițe, arici, iepurași de talie mică și mare, păuni, rățuște mandarin, căprițe, ponei și maimuțe”, spun tinerii șimleuani.

“Gradul de civilizație și progresul moral al unei națiuni pot fi recunoscute prin modul în care își tratează animalele”. Acesta este motto-ul după care se ghidează Alex, Delia și Alexia în misiunea de salvatori pe care și-au ales-o.

sursa foto: Asociația pentru Protecția Animalelor “Suflet bun”

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *