Programul E-Impotax, finantat cu 25.000 de euro,a convins doar doi zalauani sa-si plateasca online taxele si impozitele locale.M
Ceea ce ar fi trebuit sa vina in ajutorul contribuabililor din municipiu, scutindu-i de cozile in fata ghiseelor, s-a dovedit a fi o investitie degeaba. In patru ani de la lansarea programului E-Impotax in Zalau, au fost inregistrate doar doua plati online, in acest fel fiind colectati la bugetul local 350 de lei, potrivit oficialilor primariei.
Sistemul de plata a taxelor si impozitelor prin intermediul Internetului nu a reusit sa dea randament, in conditiile in care zalauanul are de parcurs o serie de etape si de facut mai multe drumuri la banca si la primarie. Mai exact, pentru a-si putea achita obligatiile fiscale catre bugetul locale, contribuabilul trebuie sa detina un calculator conectat la Internet si un cont bancar, neaparat in lei si neaparat la BCR (institutia bancara cu care primaria este in parteneriat in programul E-Impotax). Urmeaza drumurile la primarie: mai intai pentru depunerea cererii, iar la cateva zile distanta, pentru a primi parola care permite conectarea la sistem.
Programul E-impotax a fost finantat cu 20.000 de euro din fonduri Phare si cu alti 5.000 de euro de la bugetul local. Prin implementare sistemului, la finele anului 2005, autoritatile urmareau simplificarea procedurii de incasare a taxelor si impozitelor pe care zalauanii le datoreaza pentru cladirile, terenurile si autovehiculele detinute.