Șeful de post din Surduc facea afaceri prin firma soției cu primarul Maghiar Isaia


Procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Salaj vin cu detalii și cu precizari în dosarul primarului comunei Balan, Maghiar Isaia, care este de la sfârșitul lunii noiembrie în arest la domiciliu. 

În dosar apar doua nume noi, Conț Calin, șeful de post de la Postul de Poliție Surduc, și Pop Daniel, consilierul personal al lui Maghiar Isaia. Cei doi sunt cercetați pentru complicitate la abuz în serviciu și corupție, conform comunicatului de presa remis de procurorii salajeni.
Magistrații Tribunalului Salaj au decis pe 27 noiembrie ca primarul comunei Balan, Maghiar Isaia, sa fie arestat timp de 30 de zile la domiciliu. Arestul lui Maghiar Isaia expira la data de 27 decembrie, în a treia zi de Craciun.
Maghiar Isaia este cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție (trei infracțiuni) și conflict de interese, pentru ca în calitate de primar al Comunei Balan a dispus plata suplimentara catre SC Sim Trans SRL Surduc – societate administrata de soția șefului de post din Surduc – a sumei de 51.200 lei, provenita din majorarea prețului inițial al contractului încheiat în anul 2013 pentru lucrari de deszapezire, prin actul adițional încheiat la data de 12 martie 2014, prin aceasta fiind obținut un folos necuvenit pentru SC Sim Trans SRL Surduc.
O alta acuzație a procurorilor este aceea ca, în calitate de primar al Comunei Balan, Maghiar Isaia a dispus ca unitatea administrativ teritoriala sa nu-și exercite dreptul de a calcula și de a deduce penalitațile de întârziere din prețul contractului încheiat cu SC Prodigal Construct SRL Certeze, pentru neexecutarea lucrarilor în termen, cu consecința prejudicierii bugetului Comunei Balan cu suma de 140.194 lei, prin aceasta fiind obținut un folos necuvenit pentru SC Prodigal Construct SRL Certeze.

Polițistul este cercetat în libertate

Șeful de post din comuna Surduc, Conț Calin, este cercetat în stare de libertate, sub aspectul comiterii infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția deținuta, constând în aceea ca, în calitate de agent de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Salaj, a administrat în fapt SC Sim Trans SRL Surduc, pe perioada 2009 – 2015, societate al carei administrator statutar era soția sa, Conț Simona Ana, efectuând operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția deținuta, respectiv ridicari de numerar din contul bancar al societații deschis la Banca Comerciala Româna. Concret, șeful de post din Surduc a fost cel care a primit ilegal banii. stop_coloana

Consilierul primarului avea și el o firma…

O alta fapta pentru care este cercetat Isaia este aceea ca, în calitate de primar al Comunei Balan, a dispus plata suplimentara catre Întreprinderea Individuala Pop G.M. Daniel – adminstrata de consilierul primarului – a sumei de 1.000 lei, provenita din majorarea prețului inițial al contractului de la 10.000 lei, la 11.000 lei, majorarea fiind efectuata în baza actului adițional nr. 2415/14.03.2013, pe care în aceeași calitate l-a semnat, prin aceasta fiind obținut un folos necuvenit pentru Întreprinderea Individuala Pop G.M. Daniel.
Maghiar Isaia mai este acuzat ca a dispus plata sumei de 4.900 lei de catre Comuna Balan – reprezentând contravaloarea facturii nr. 14 din 15.05.2013 – pentru lucrari efectuate de I.I. Pop G. M. Daniel, reprezentata de Pop Daniel – consilierul personal al primarului, persoana cu care Comuna Balan era în raporturi de munca din data de 15 februarie 2013.
Pop Daniel este judecat în stare de libertate, sub aspectul comiterii infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție. Din rechizitoriul procurorilor reiese ca a semnat actul adițional nr. 2415/14.03.2013 la contractul nr. 2415/26.11.2012 prin care s-a majorat prețul contractului de la 10.000 lei la 11.000 lei și a emis factura 23/25.11.2013 în valoare de 5.000 lei, în baza careia s-a achitat în condiții nelegale suma de 1.000 lei, în plus fața de prețul inițial al contractului, în lipsa acestor documente neputându-se efectua plata nelegala.
Din rechizitoriu mai reiese ca, deși se afla în raporturi de munca cu Comuna Balan, fiind consilier personal al Primarului Comunei Balan de la data de 15.02.2013, Pop Daniel a prestat servicii în calitate de reprezentant al Întreprinderii Individuale Pop G.M. Daniel și a emis catre Comuna Balan factura nr. 14/15.05.2013, pentru efectuarea unor lucrari cu utilaj terasier la „Drumul Tireac”, în valoare de 4.900 lei, contravaloarea facturii fiscale fiind achitata cu OP nr. 220/16.05.2013, în condițiile în care, în lipsa facturii nu se putea efectua plata.
Dosarul a fost trimis spre soluționare Judecatoriei Jibou.