In zilele de 7-9 august 2009, comuna Macea din judetul Arad a fost gazda bienalei Festivalului International de Satira si Umor „Gura Satului”, festival pe care regretatul om de teatru si televiziune Valentin Silvestru il intitula „primul de acest gen din tara, din Europa si, s-ar putea, din lume”.
In acest an, festivalul a avut doua sectiuni, cea de interpretare si concursul de caricatura. Pe scena festivalului au urcat peste 150 de concurenti din Romania, Ungaria si Serbia, la concursul de interpretare, si din 18 tari la concursul de caricatura. Tari precum Mexic, Argentina, El Salvador, Spania, Rusia, Columbia, Peru, Italia au trimis desene care au fost jurizate de celebrul caricaturist Stefan Popa Popas si Mihai Truica.
La sectiunea interpretare, juriul – care i-a avut in componenta sa, printre altii, pe actorii Dorel Visan „senatorul”, Tudorel Filimon (alias nea Popa din serialul „La bloc”) si proaspatul cetatean de onoare al comunei Chiesd Sergiu Vitalian Vaida, a avut de ales din cei peste 150 de „cucuruzii” jibouani Liviu Petris si Marcel Muresan, care au ocupat locul I la duete, semnatarul acestor randuri iar ocupat unul din primele trei locuri la individual.
Surprinzator pentru mine a fost ca programul festivalului, care are un desen cu primarul „copil” Ioan Mercea pe coperta I si presedintele american Obama pe coperta IV, a fost realizat de un salajean – Adrian Trestian.
Ce pot sa mai spun decat ca multumesc sponsorilor nostri – Primaria orasului Jibou si firmelor SC AVEG SRL Jibou, domnului Dan Ghiurco, Farmaciei PANACEEA PHARM SRL, doamnei farmaciste Ligia Fati, SCUNISTAR SRL Jibou, domnului Dan Ciure si A.I. Ioan Deac, mari iubitori de arta si frumos.
Felicitari castigatorilor care, iata, si de data aceasta, au fost mesagerii de seama ai Salajului si ai urbei somesene Jiboul.