februarie 9, 2023

Dupa ce au muncit o viata intreaga si au iesit la pensie, acum se lupta cu frigul pentru a obtine un bilet de tratament, cu reducere, intr-o statiune balneara. In Romania, pensionarii se imbulzesc in fata caselor de pensii si ajung sa se calce in picioare pentru bilete de tratament, la fiecare inceput de luna. Au trait intr-o perioada in care, ca sa ajunga sa cumpere lapte, paine sau oua de la alimentara stateau la coada cu o seara inainte, pentru a se inscrie pe un tabel. Acum, la fel, stau la coada pentru bilete de tratament, dar nu numai.
Problema persista de ani de zile, iar autoritatile nu au facut nimic pentru a elimina aceste cozi. Asa ca batranii din toata tara se calca in picioare pentru aceste bilete. Ar trebui pus la punct un sistem bazat pe alte criterii decat regula “primul venit, primul servit”. Spre exemplu, ar trebui sa se tina cont mai mult de situatia financiara a batranilor, pentru ca se “bat” pentru bilete atat persoane care au pensii mici, dar si care au pensii atat de mari incat nu ar avea nevoie de reducerea de 50%. Un alt criteriu care ar trebui luat mai mult in considerare ar fi gravitatea afectiunilor pe care le au pensionarii solicitanti de bilete. Unii abia se misca si chiar au nevoie de tratament, pe cand altii merg in statiuni mai mult de dragul de a merge intr-o mica vacanta. Iar biletele sunt tot mai putine, cu fiecare an ce trece.
La varsta lor inaintata, venerabilii nostri pensionari au nevoie de liniste si odihna, dar se vad nevoiti sa stea la cozi pentru a beneficia de unele drepturi ce li se cuvin dupa o viata de munca. Multi isi petrec insa noptile, asa cum mai spuneam, in fata caselor de pensii pentru a fi siguri ca vor obtine un bilet. Ar putea trimite cererile si prin posta, dar nu au incredere ca vor ajunge la timp. Prefera sa indure frigul si foamea pentru ca au nevoie de tratament.
Ce va fi, insa, peste 20 – 30 de ani? Oare si generatiile de azi vor fi in aceeasi situatie? Oare si noi ne vom inghesui pentru un bilet de tratament? Se cere o schimbare. De fapt, e necesara. Din pacate, pe politicienii nostri nu-i intereseaza acest aspect, caci, daca i-ar fi interesat, ar fi facut ceva pana acum. Poate de-acum inainte…

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut