Inspectoratul trebuie sa „recruteze” in urmatoarele doua saptamani 300 de cadre didactice. Sunt la mare cautare invatatorii, educatorii si profesorii de limba romana si de limba engleza
Anul scolar a inceput inca de ieri, iar conducerea Inspectoratului Scolar Judetean e destul de sigura ca si cursurile vor incepe la data stabilita de minister – 14 septembrie. „Prin presa circula o anumita zvonistica referitoare la amanarea deschiderii cursurilor. Deocamdata nu am primit nimic oficial, dar daca va fi nevoie ne vom conforma dispozitiilor de la minister”, a precizat inspectorul sef, Ioan Abrudan.
Dar pana la inceperea primului semestru inspectoratul mai trebuie sa „recruteze” inca vreo 300 de cadre didactice, pentru posturile ramase libere. Aspirantii la o catedra vor trebui sa se prezinte la sedinte publice in zilele de 3, 4, 7 si 9 septembrie pentru a fi repartizati, cele mai multe posturi disponibile fiind in mediul rural. Invatatorii, educatorii, profesorii de limba romana si cei de limba engleza sunt la mare cautare in acest moment, existand si o baza de selectie destul de numeroasa – aproape 200 de cadre didactice care au luat peste 5 la examenul din iulie, la care se adauga suplinitorii calificati si necalificati, precum si profesorii pensionari.
Tot la inceputul lunii septembrie va fi facuta si ultima strigare pentru elevii care nu au prins inca un loc la liceu. Cei aproximativ 40 de copii care au ramas pe dinafara vor trebui sa se prezinte la Colegiul National Silvania, in data de 8 septembrie, si in functie de numarul de locuri disponibile si de preferinte vor afla unde vor studia in urmatorii patru ani.
Mai putini dascali in Salaj
Aproximativ 4.570 de dascali predau in cele 498 de scoli din judetul Salaj. Potrivit declaratiilor inspectorului sef, Ioan Abrudan, numarul profesorilor a scazut in comparatie cu anul trecut, cand pe statul de plata al Ministerului Educatiei erau trecuti peste 4.800 de profesori salajeni. „Reducerea de personal este cauzata si de desfiintarea unor scoli sau comasarea altora. Anul acesta va incepe cu sapte unitati de invatamant mai putin, iar procesul de comasare va continua si pe viitor”, a precizat Abrudan.