septembrie 29, 2023

Uleiul, făina şi ţigările devin mită electorală

0

Produsele alimentare primite in timpul campaniei electorale din partea unui candidat te pot arunca după gratii.
Senatorii au dezbătut in această săptămană o iniţiativă electorală menită a pedepsi cea mai obişnuită practică electorală: şpaga dată de partidele politice pentru a aduna cat mai multe voturi. Iniţiativa legislativă aparţine catorva parlamentari PSD şi, in forma iniţială, prevedea introducerea votului obligatoriu, introducand şi pedepsirea financiară in cazul cetăţenilor care nu işi exercitau acest drept devenit obligaţie. In dezbaterile din comisiile juridică şi apoi administrativă proiectul de lege a fost modificat, obligativitatea votului fiind eliminată. In schimb s-a adăugat un amendament care defineşte mita electorală, care este pedepsită conform legii cu inchisoare intre 6 luni şi 5 ani, aplicabilă atat celui care oferă mită, cat şi cetăţeanului care o primeşte. Astfel, modificand legislaţia electorală in vigoare, senatorii au stabilit că, pe langă bani, şi mărfurile de utilitate alimentară precum alimentele, băuturile alcoolice sau nealcoolice sau produsele din tutun se incadrează la categoria incriminată a foloaselor oferite alegătorului pentru a-l determina să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.
Şi pentru a elimina orice dubiu, senatorii au numit şi obiectele de promovare electorală care pot fi oferite alegătorilor: afişe, pliante, cărţi poştale, ilustrate, brichete, chibrituri, calendare, pixuri, şepci, tricouri, eşarfe, fulare inscripţionate cu insemnele formaţiunii politice sau produse cu fotografii ale candidaţilor gen ecusoane, fanioane sau steguleţe. Insă, senatorii au uitat să specifice dacă găleţile, şosetele sau cizmele de gumă intră in categoria mitei electorale. Deşi votul pe această iniţiativă legislativă a fost amanat pentru şedinţa de plen de luni, luările de poziţie din cadrul grupurilor parlamentare au sugerat o susţinere a propunerii.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut