octombrie 3, 2022

UE, mai… generoasa cu saracii Romaniei

Sprijinul european constand in produse alimentare va ajunge, in acest an, la mai multi beneficiari decat anul trecut. Astfel, vor fi sprijinite cu pachete de alimente – faina si zahar – pe langa pensionarii agricultori, persoanele asistate in centre rezidentiale sau inregistrate ca beneficiari de masa la cantinele de ajutor social si alte persoane defavorizate, ca de pilda cei ce se incadreaza in prevederile Legii nr. 416/2001. Produsele se acorda in baza Programului de furnizare a produselor alimentare catre persoanele defavorizate din Romania. Finantarea Programului se asigura de Fondul European de Garantare Agricola cu prefinantare de la bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2008. Romania va primi 28,2 milioane de euro de la Uniunea Europeana in acest an, fata de 16,4 milioane de euro, alocate anul trecut. Asta inseamna fie ca saracia s-a accentuat in Romania in ultimul an, fie ca Uniunea Europeana a devenit mai generoasa cu defavorizatii nostri. Institutiile judetene responsabile de derularea programului sunt Consiliul Judetean, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura – Centrul Zalau.
APIA, pe langa responsabilitatea intocmirii si publicarii ofertelor de licitare pentru selectarea ofertantilor care vor asigura transportul si livrarea produselor alimentare, are si atributii de verificare, examinare a documentelor si control.Surse din cadrul acestei institutii afirma ca o comisie de la Bruxelles se va afla saptamana viitoare in Romania si va efectua, prin sondaj, inspectii cu privire la transparenta implementarii Programului. In functie de rezultatele controalelor, se va stabili perioada de furnizare a produselor alimentare catre persoanele defavorizate. Si, tot ca o noutate, in 2009 aria organismelor responsabile cu gestionarea si distribuirea produselor catre beneficari se va extinde. In aceasta actiune se vor putea implica atat bisericile cat si organizatiile de caritate.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.